Att sköta om hönsen blir som terapi, och bygger upp samarbete och ansvarstagande. Foto: TT

Höns livar upp på rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Pickande höns och trädgårdsarbete fungerar som rena terapin för patienter på rättspsykiatrin i Helsingborg. Utöver möjligheten att bli minifarmare känner sig många patienter friare på kuppen.

Odlingslådor med smultron, squash och jalapeños står på innergården till rättspsykiatrin i Helsingborg. Ungefär hälften av patienterna har varsin odlingslåda och intill rör sig två svarta hönor.

För vissa patienter är det skördetid. För andra handlar det om att njuta av ståndsmässiga solrosor.

I våras startades ett projekt för att skapa fler aktiviteter inom psykiatrin. När patienterna fick komma med önskemål föll valet på odlingslotter.

– Sedan har det funnits en efterfrågan om att ha något djur. Det är svårt med tanke på allergier, men nu har vi skaffat två hönor, säger enhetschef Tina Fogelklou, som fått en höna uppkallad efter sig.

Den andra heter Anette, precis som teamledaren på enheten.

– Det där bjuder vi på, skrattar Fogelklou.

Nyligen blev det klart att psykiatrienheten får mer projektpengar från Region Skåne. Snart forslas därför ett växthus till innergården.

– Många har lärt sig att samarbeta och ta större ansvar. Det här är på riktigt, man känner sig behövd, och det skapar glädje. Dessutom sker det här på frivillig basis, säger Fogelklou.

Fakta: Djur – bra för hälsan

Din fyrbenta vän kan få dig att må mycket bättre. Hundar, katter och hästar har tydlig inverkan på sin ägares hälsa, visar flera studier. Vem har inte haft humöret i botten och mötts av en glatt svansviftande vovve i dörren?

  • Inom psykvården blir det allt vanligare att djur används i behandlingen.
  • På många äldreboenden blir de gamla piggare om det finns en huskatt.
  • När man klappar och smeker sitt husdjur ökar halterna av vällusthormonet oxytocin, samtidigt som hjärtfrekvensen sjunker.
  • Inte bara pälsdjur får oss att må bättre – en svensk studie från 2008 visar att äldre människor lättare koncentrerar sig om det finns burfåglar på deras sjukhusavdelning.
  • Fiskar fungerar också. Forskning visar att muskelspänningar och puls sjunker när man studerar ett akvarium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.