Hot och hat mot kvinnokämpar

Publicerad

En ny rapport från kvinnorättsorganisationen ”Kvinna till kvinna” visar på en hårdnande tillvaro för de som arbetar för kvinnors rättigheter världen runt. En enkät visar att var tredje som svarat har drabbats av hot och hat på offentliga platser.

Klara, som egentligen heter något annat, är chef för Albaniens äldsta härbärge för misshandlade kvinnor och de som har fallit offer för människohandel. Hon är livrädd för de män som hotar henne.

– Vi får ständiga mordhot, både jag och personalen.

Hon betonar att det inte bara handlar om hennes egen säkerhet. Hon berättar att hon vill vara stark och stå emot hoten, men att de ibland även riktar in sig på hennes familj.

– Jag har fått hot om att även mina barn ska dödas och det skrämmer mig förstås, berättar Klara.

Var tionde utsatt för mordförsök

Klara är långt ifrån ensam om en tuff arbetsvardag.  En tredjedel av de 66 som har svarat på kvinnorättsorganisationen ”Kvinna till kvinnas” enkät säger att de har hotats till livet på offentliga platser. Sex av de svarande, nio procent, berättar att de har överlevt mordförsök.

Samtliga svarande vittnar också om hot och hat på sociala medier.

Trots många hot funderar dock inte Klara på att byta jobb.

– Hur ska jag kunna säga att jag är rädd? De kvinnor som söker hjälp hos mig är så mycket mer utsatta. Jag kommer att fortsätta kämpa för deras rätt, säger Klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.