Lars Lindblom hotades på jobbet, men hans arbetsgivare menade att det var hans eget fel. Foto: SVT

Hotad veterinär fick skulden

Uppdaterad
Publicerad

Veterinären Lars Lindblom fick själv skulden av arbetsgivaren Livsmedelsverket när han blev hotad på ett slakteri. Hade han kommunicerat bättre hade hotsituationen aldrig uppstått, menade arbetsgivaren.

Lars Lindblom försökte få ett slakteri att följa reglerna för hur man ska avliva djur, men det skulle kosta slakteriet pengar och han utsattes då för hot. Som besiktningsveterinär var Lars Lindblom anställd av Livsmedelsverket, men han känner inte att han fick någon uppbackning av sin dåvarande  arbetsgivare.

– Uppbackningen var totalt obefintlig, säger Lars Lindblom.

”Försöker skuldbelägga den hotade”

Istället fick Lars Lindblom höra av arbetsgivare att han borde bli bättre på att kommunicera.

– De sa att om jag hade kommunicerat riktigt med slakteriet hade hotsituationen aldrig uppstått, säger Lars Lindblom.

Han tror dock inte att reaktionen är specifik för just Livsmedelsverket som arbetsgivare.

– Jag tror att det gäller samtliga veterinära arbetsplatser – att man försöker skuldbelägga den som har blivit hotad, säger Lars Lindblom.

Utsatta och utlämnade veterinärer

En undersökning från Sveriges Veterinärförbund visar att 36 procent av de som svarat på enkäten saknar förtroende för att arbetsgivaren skyddar veterinärerna mot hot och våld.

Kommenterna i undersökningen visar att många veterinärer i myndighetsroller känner sig utsatta och utlämnade. Många vill slippa arbeta ensamma vid kontroller, flera efterlyser någon form av larm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.