Hotar med rivningar för att slippa asylboende

Publicerad

Kommuner ska få höjd ersättning för att ta emot flyktingar men inte asylsökande. Flera kommuner är missnöjda och hotar med att riva hus.

Småländska Uppvidinge, som bara har drygt 9 000 invånare, tar emot cirka 2 000 asylsökande om året. Det är nästan en tjugondedel av alla som söker asyl i Sverige.

– Vi vill inte sluta att ta emot asylsökande helt. Men vi skulle vilja halvera antalet, säger kommunalrådet Åke Carlsson (C).

Växjö vill sätta stopp

I grannkommunen Växjö är det liknande tongångar.

– Vi har definitivt slagit i taket när det gäller att ta emot asylsökande, säger kommunstyrelsen ordförande Bo Frank (M).

I regeringens höstbudget ingår att ersättningssystemet till kommunerna görs om. De som tar emot fler flyktingar ska få högre ersättning än kommuner som tar emot få. Förslaget har välkomnats av Sveriges kommuner och Landsting (SKL).

– Men vi har nyligen satt ihop en lista på 35 förslag som skulle ge bättre förutsättningar för kommunernas flyktingmottagande. Differentierad ersättning är bara ett av dem, säger Per-Arne Andersson, ansvarig för integrationsfrågor på SKL.

Gäller inte asylsökande

Och den höjda ersättningen gäller bara flyktingar, alltså personer som fått uppehållstillstånd, men att ta emot många asylsökande ger ingen höjd ersättning. I Växjö där det akuta problemet är bostadsbrist vill Bo Frank säga upp Migrationsverkets från de lägenheter som i dag är asylboende.

Det vill man i Uppvidinge också. Men enligt Åke Carlsson har Migrationsverket inte velat gå med på detta med mindre än att husen skulle hotas av rivning. Därför har kommunen gjort just det.

TT: Borde ni inte kunna lösa det på annat sätt?

– Nja, det här har i första hand varit ett utspel för att Migrationsverket ska börja lyssna på oss, säger Åke Carlsson och förklarar att kommunen helst inte vill riva husen.

Behöver arbetskraft

I stället vill man ta emot fler flyktingar med uppehållstillstånd som skulle kunna bo i dem. Dels omfattas ju de av det nya ersättningssystemet, dels skulle de framför allt kunna bli kvar permanent i kommunen. Och Uppvidinge, som nyligen utsågs till årets nyföretagarkommun, behöver arbetskraft men saknar billiga bostäder.

Nybyggda bostäder skulle bli för dyrt för nyanlända, då är husen som Migrationsverket hyr ett bättre alternativ.

Åke Carlsson konstaterar att rivningshotet har gjort att myndigheten nu lämnat ifrån sig ett av kommunens hyreshus.

– De är i dåligt skick, men vi ska nu undersöka om det går att renovera dem till lågprisboende för ungdomar och nyanlända, säger Åke Carlsson.

Fakta: Asylsökande

Till och med augusti i år har 27 744 personer sökt asyl i Sverige, varav drygt 2 000 är ensamkommande barn.

Under samma period har 13 474 personer beviljats uppehållstillstånd.

Den allra största delen av dem som söker asyl, 6 900 personer, kommer från Syrien. Därefter följer människor från Somalia, Eritrea och Afghanistan. En stor grupp är också statslösa.

Källa: Migrationsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.