I dag avslöjas vad som hände i Herculeskraschen

Uppdaterad
Publicerad

Idag tisdag kommer Haverikommissionens slutrapport om Herculeskraschen i Kebnekaise 2012 då fem personer omkom.

Bristande flygledning och ett terrängvarningssystem som gick att feltolka bidrog till olyckan, enligt en preliminär rapport som Norrbottens-Kuriren tog del av i augusti.

Varken några myndigheter eller Haverikommissionen ville kommentera de uppgifterna då.

Herculeskraschen i Kebnekaise

– Det som står i den preliminära rapport som läckt ut kan komma att förändras och vi kommenterar inte vad som står i den. Det gör vi när den slutliga rapporten kommer, sade Agne Widholm som leder haveriutredningen, till TT då.

Olyckan inträffade den 15 mars förra året då det norska Herculesplanet deltog i en internationell militärövning, kallad Cold Response, och skulle flyga från Evenes utanför Narvik till Kiruna.

Strax före klockan tre på eftermiddagen flög planet i en fart på 520 kilometer i timmen rakt in i fjällväggen mellan Kebnekaises nord- och sydtopp och samtliga fem personer ombord omkom omedelbart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Mer i ämnet