Foto: Brigitte Grenfeldt/Kungahuset.se

I dag gifter sig prinsessan Madeleine

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags för ett nytt kungligt bröllop i Stockholm när prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill gifter sig i Slottskyrkan.

Prinsessan får nöja sig med ett mindre bröllop än storasyster Victoria fick, och den här gången är det inte skattebetalarna, utan kung Carl Gustaf, som betalar bröllopet med pengar från den privata förmögenheten.

Den blivande maken Christopher O'Neill blir heller varken prins eller svensk, eftersom han vill kunna fortsätta arbeta, utan får nöja sig med titeln herr.

Prinsessan Madeleines bröllop

Vigseln börjar klockan 16.00 och äger rum i Slottskyrkan med cirka 600 inbjudna gäster.

– Jag är lite nervös måste jag säga, sade brudgummen till norska TV2 dagen innan bröllopet.

Läs mer: Det här vet vi om Christopher O'Neill

Vigseln till stora delar på engelska

Det är överhovspredikant Lars-Göran Lönnermark från Skara som viger paret. Vigseln kommer till stora delar att vara på engelska, Christopher O’Neills modersmål.

– Centrala delar är på svenska, bland annat bekräftelseorden och välsignelsen. Men böner och vigseltalet är på engelska, säger Lars-Göran Lönnermark till TT.

När vigseln är klar åker brudparet i kortege till Riddarholmen och sedan vidare med båt till Drottningholm, där bröllopsfesten ska äga rum.

Läs mer: Så färdas brudparet i kortege

Ingen hotellboom

Madeleines bröllop har fått betydligt mindre uppmärksamhet än bröllopet mellan kronprinsessan och prins Daniel för tre år sedan. Färre människor har bokat hotell än motsvarande helg för ett år sedan, enligt siffror som Svenska Dagbladet tagit del av.

Medieintresset är fortfarande stort. Drygt 300 journalister kommer att bevaka bröllopet och SVT laddar för en maratonlång tv-sändning mellan 15.00 och 21.00.

Läs mer: Ebba von Sydow om SVT:s sändning

Finns ett internationellt intresse

Enligt Ebba Kleberg von Sydow, programledare på SVT, finns det ett internationellt intresse för bröllopet.

– Kanske för att de bor i New York, det är lite mer glamour kring det livet, lite mer spännande, säger hon i Gomorron Sverige.

– Man får komma ihåg också att det här är ett mer privat bröllop. Men det som är skillnaden mellan Victoria och Madeleine är att Madeleine är en kändis runt om i världen, mycket på grund av hennes skönhet. I Tyskland, Frankrike, Spanien är de galna i henne, säger hovexperten Roger Lundgren.

Den som vill frossa i detaljer kring bröllopet kan kolla in SVT:s specialsajt, svt.se/prinsessbrollopet.

Fakta: Så sänder SVT från bröllopet

SVT sänder direkt från vigseln samt från den efterföljande kortegen och den bröllopsfest som senare kommer att hållas på Drottningholms slott.

Programledare är Ebba Kleberg von Sydow, som kommer att ha hjälp av Mark Levengood och Yvette Hermundstad. Kommentator är John Chrispinsson med hovexperten Roger Lundgren vid sin sida.

Sändningstiderna:

* SVT1 kl 15:00 – 17:50

* SVT2 kl 17:50 – 20:00

* SVT1 kl 20:00 – 21:00 (sammandrag)

Bröllopet kommer också att teckentolkas, i SVT2 och på svt.se.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Madeleines bröllop

Mer i ämnet