Jan Björklund (FP), partiledare Foto: TT

Ifrågasatt Jan Björklund i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Nu ifrågasätts Jan Björklund som partiledare. Många vill att han avgår. I kväll intervjuas FP-ledaren i Agenda.

För Folkpartiet var valresultatet i september det näst sämsta någonsin i ett riksdagsval. I mätningar under januari har partiet backat ytterligare och ligger nu nära riksdagsspärren. Partiledaren Jan Björklund ifrågasatts från många håll, även inom partiet.

Den senaste tiden har diskussionen om partiets invandringspolitik visat att stödet för FP-ledaren långt ifrån är hundraprocentigt.

Agenda

Språkkrav

Nyligen presenterade Jan Björklund ett förslag till ny integrationspolitik som bland annat innehåller språkkrav, fler tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriginvandring.

Förslaget ifrågasätts inte bara av liberala ledarskribenter och debattörer utan även av flera ledande folkpartister, bland annat Frida Johansson Metso som anser att förslagen inte kommer att underlätta integrationen.

När de båda bjöds in till Aktuellt ville Björklund inte debattera med Frida Johansson Metso. De båda intervjuades var för sig. Och i fredags sade Folkpartiets Europaparlamentariker Cecilia Wikström att det nya FP-förslaget borde ”förpassas till papperskorgen”.

Att Björklund ifrågasätts blev ännu tydligare i en rundringning som Svenska Dagbladet gjort. Det visade sig att nära hälften av de tillfrågade ordförandena för FP-distrikten var tveksamma till förslagen i integrationspolitiken.

Jan Björklund i Agenda

Vad svarar Jan Björklund på avgångskraven och hur förklarar han den nya invandringspolitiken?

Jan Björklund intervjuas i Agenda i kväll.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2​. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet