Foto: TT

Ingen höst i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Sensommarvädret håller i sig och hösten låter vänta på sig. – Hösten kommer definitivt senare än vanligt, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

I dag är det solsken och temperaturer på uppemot 20 grader på flera håll i Sverige och det ser ut som om det fina vädret håller i sig.

– Veckan kommer att bli fortsatt varm och torr, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Kan bli 20 grader

Enligt honom kan man räkna med uppehåll i hela landet, förutom i norra Lapplandsfjällen och södra Götaland, resten av veckan.

– Men i de områdena blir det inga större regnmängder, säger Per Stenborg.

I veckan kan man räkna med en dygnstemperatur på mellan 10 och 15 grader i större delen av landet och till helgen kan det bli uppemot 20 grader i de södra delarna av landet. Det blir även varmt på västkusten.

Så blir valvädret

För att det ska räknas som höst krävs det temperaturer på under 10 grader fem dagar i följd. Hösten har än så länge bara nått delar av fjällkedjan och Lappland och är mycket senare än vanligt.

– Den är definitivt senare än vanligt.

Hur blir valvädret?

– Det blir soligt för de flesta. Så ta en promenad till och från vallokalen, säger Per Stenborg.

Till SVT:s vädersajt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.