Foto: TT

Israel välkomnade inte Wallström

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström sköt förra veckan upp en resa till Israel. Svenska UD angav ”kalenderskäl”, men Ekot i Sveriges Radio erfar att det snarare beror på att hon inte var välkommen att göra ett officiellt besök i landet.

– Den svenska utrikesministern hade inte fått några officiella möten i Israel om hon rest hit. Det är ingen hemlighet att Israel ser Sveriges erkännande av staten Palestina som en ytterst ovänlig handling, säger Emmanuel Nachshon på israeliska UD till Ekot.

Han bekräftar att Margot Wallström inte hade fått träffa vare sig landets utrikesminister Avigdor Lieberman eller premiärminister Benjamin Netanyahu om hon besökt Israel.

Sverige erkänner Palestina

Betraktades som privat resa

Ekot uppger Wallström trots de uteblivna officiella mötena övervägde att genomföra Israelresan, men att Israel i så fall hade betraktat Wallströms besök som privat. Hade hon valt att resa till landet, skulle hon inte ha fått ”nödvändiga säkerhetsarrangemang” för att kunna delta i det planerade Raoul Wallenberg-seminariet i Tel Aviv.

Enligt svenska UD planerar Wallström att resa till Israel senare i vår, när den israeliska valrörelsen är över och det finns en ny regering att träffa. Nachshon tror dock inte att det är ett sannolikt scenario.

– Vänta inte med att resa till Israel tills den svenska utrikesministern kommer hit, för det kan ta lång tid, säger han till Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

UD: Dålig tidpunkt

Mats Samuelsson på UD:s pressjour säger till SVT Nyheter att Margot Wallströms resa är uppskjuten av flera anledningar. 

– Dels visar sig att tidpunkten den här veckan passar mindre bra för den palestinska presidenten Abbas och utrikesministern al-Maliki. De är bortresta den här veckan så det passar dåligt med deras reseschema. Dessutom är det valrörelse i Israel just nu och då är det aldrig särskilt lämpligt att åka till ett land. Politikerna i landet har annat att tänka på så att säga. Så därför är resan uppskjuten till senare i vår när israeliska valet är över. 

Stämmer inte det israeliska UD uppger för Ekot, att hon inte skulle få träffa några officiella representanter eller vara välkommen?

– Det har jag inga uppgifter om. Det kan jag inte kommentera.

Kritik från oppositionen

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström (M) är kritisk.

– Jag ser det här som en effekt av den oskickliga hanteringen av hela frågan. Frågan är hur regeringen ser på risken för att Sveriges möjlighet att göra sin röst hörd försämras, säger hon till TT.

Och Jan Björklund (FP) menar att Sveriges erkännande av Palestina var förhastat.

– Det har lett till att vi uppfattas ensidigt ta ställning för ena parten, vilket varken är klokt eller konstruktivt, säger han.

Kabinettssekreteraren Annika Söder väljer ett annat fokus i frågan.

– Vi vill inte höja tonläget i den här frågan. Det är valrörelse i Israel, och vi förstår att det pågår olika diskussioner där. Jag vill påpeka att erkännandet av Palestina var folkrättsligt grundat och inte avsett att stödja en part utan att stödja freden och ge litet hopp till palestinska ungdomar och få en ny öppning, säger Annika Söder till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet