– Jag saknar honom, säger skådespelaren Magnus Härenstam om näre vännens bortgång. Foto: TT

Magnus Härenstam: ”Jag är ledsen och förtvivlad”

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Erik ”Brasse” Brännström avled på fredagskvällen, 69 år gammal. – Jag är så stolt och glad över att ha fått vara hans arbetskamrat och nära vän, säger kollegan Magnus Härenstam.

”Magnus och Brasse”. De är radarparet som i allt från krogshower till barnprogram med enkelhet har tagit sig in i det svenska folkets hjärtan – ett samarbete som varade i nästan två decennier.

Lars-Erik ”Brasse” Brännström lämnar i dag efter sig en sorgfylld nära vän och kollega.

Dubbelmordet i Vallåkra

– Jag är så ledsen och förtvivlad över Brasses bortgång. En stor del av mitt liv levde jag vid hans sida och vi hade så oändligt mycket glädje av varandra och av att få möjligheten att också glädja andra, säger Magnus Härenstam till TT.

– Vi har inte setts så ofta på sistone men bara för några veckor sedan satt vi flera timmar och pratade gamla minnen. Jag är så stolt och glad över att ha fått vara hans arbetskamrat och nära vän.

”Jag saknar honom”

De två vännerna har en lång historia som tog sin början då de studerade tillsammans på Stockholms universitet. Duon började göra sketcher ihop redan 1964 och blev, tillsammans med skådespelerskan Eva Remaeus, många barns favoriter med siffror och djur i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

– Brasse sade på skoj att på hans gravsten skulle det kunna stå ”Han gjorde i alla fall myrorna och elefanterna”. En blygsam efterskrift för någonting som kan rättfärdiga ett helt liv. Jag saknar honom, säger Magnus Härenstam.

Vad av allt ni har gjort tillsammans minns du starkast just nu?

– Det är myrorna och elefanterna. Det går inte att komma ifrån det. Inte en vecka går utan att man får en klapp på axeln av en mamma eller en mormor eller till och med taxichaufförer som tackar för det där barnprogrammet, svarar Magnus Härenstam.

– Det där är det bästa vi gjort och vi var så stolta över det.

”Han var en stor skådespelare”

Mats Arehn regisserade Brännström i hans sista roll, som den nypensionerade läraren Bosse i filmen ”Bäst före” från 2013. De senaste åren har de haft nära kontakt och pratat med varandra ett par gånger i veckan.

– Det är bara tomt, det är bara tomt, säger Arehn till TT.

– Det var en mycket varm och generös och vänlig person. Och klok. Det var en klok man.

Första gången de jobbade ihop var med filmen ”Mannen som blev miljonär” från 1980.

– Efter det har vi hållit kontakt från och till och de sista åren har vi haft en väldigt nära kontakt. Han var en mycket stor skådespelare, framför allt en dramatisk skådespelare vilket han visade på senare år. En mycket begåvad sådan.

Brasse Brännström – från barnunderhållare till manusförfattare

* Skådespelaren Lars-Erik ”Brasse” Brännström föddes 1945 i Stockholm. Han slog igenom stort som både tv-underhållare och filmskådespelare på 70-talet, bland annat i det mycket populära barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” tillsammans med Magnus Härenstam och Eva Remaeus.

* Brasse Brännström gjorde tillsammans med Magnus Härenstam huvudrollerna i flera av regissören Lasse Hallströms filmer på 1970-talet, bland annat ”En kille och en tjej” 1975. De båda gjorde också flera omtalade krogshower i Stockholm på restaurangerna Bacchi Wapen och Berns.

* Tillsammans med Lill Lindfors och Aller Johansson bildade Brännström och Härenstam produktionsbolaget Limabrall som satte upp flera stora privatteatersuccéer i Stockholm under 1980-talet.

* En mindre känd sida av Brasse Brännströms karriär var att han blev nominerade till Oscarsgalan 1988 för manuset till ”Mitt liv som hund”, tillsammans med Lasse Hallström, Reidar Jönsson och Pelle Berglund.

* Brasse Brännström medverkade i Mats Arehns film ”Bäst före” som kom 2013. Han har också i samarbete med fotografen Jens Assur spelat in en kortfilm som är planerad att visas nästa år.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Vallåkra

Mer i ämnet