Jan Björklund, FP-ledare. Foto: SVT

Jan Björklund: Jag sitter kvar

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har ett starkt stöd i partiet. Jag är beredd att ta ansvar för att förnya Folkpartiet, sade FP-ledaren i Agenda.

– Som partiledare ifrågasätts man alltid. De dagar man inte gör det är få, sade Jan Björklund.

Jan Björklund sade att det är absolut nödvändigt för Folkpartiet och Alliansen att förnyas.

Agenda

– Ska Folkpartiet och Alliansen vinna valet 2018 måste vi förnya oss. Vi kan inte gå till val på det vi gick till val på i höstas.

– Vi måste ge nya svar på nya samhällsutmaningar. Jag är beredd att ta ansvar för det men det är Folkpartiets medlemmar som avgör.

Rädda kritiker

Enligt Björklund är det ifrågasatta förslaget om ny invandringspolitik en del av förnyelsen.

– Det är mina kritiker som är rädda för förnyelsen.

Förslaget har mött motstånd även inom partiledningen. Förslaget innehåller bland annat språkkrav, fler tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriginvandring.

– Integrationspolitik rör alltid upp, sade FP-ledaren.

Syftar inte till färre flyktingar

Han avfärdade påståendet att förslaget syftar till att minska antalet flyktingar. Det handlar om att förbättra integrationen, menade Björklund. Han påpekade att Sverige tar emot fler flyktingar än något annat land i Europa i förhållande till sin storlek.

– Nivån kommer att öka ytterligare. Jag tycker att vi ska ha en human flyktingpolitik men ska det fungera så måste de som kommer hit också komma i arbete, sade Björklund.

Inte tillfälliga uppehållstillstånd

Enligt Björklund föreslår man inte tillfälliga uppehållstillstånd.

– Vi föreslår en annan modell. Man får permanenta uppehållstillstånd så snart man skaffat sig ett jobb.

– Jag tror att alla människor vill ha ett jobb men för att få det måste man ibland flytta väldigt långt och kanske jobba i en helt annan bransch än den man tänkt sig från början. Vi behöver alla drivkrafter. Svenskar som inte tar jobb som de blir anvisade blir av med A-kassan, sade FP-ledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet