Foto: Grafik: SVT

Jordskalv väckte Halland

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv i havet mitt emellan Sverige och Danmark väckte människor i sydvästra Sverige tidigt i morse. Skalvet, med magnituden 4,4, hade sitt centrum i höjd med Halmstad.

–Jag vaknade av att sängen skakade. Jag trodde att det var min hund som sover i sängen, som skakade på sig  – men han låg och sov så att jag förstod direkt att det var ett jordskalv, säger Tina Sjövall i Skene, utanför Kinna i Marks kommun, till SVT Nyheter.

Hennes hus ligger så pass till att hon ibland kan känna av tunga godståg som passerar orten. Men detta var ett ljudlöst skak som inte gick att koppla ihop med åska eller något annat. Enligt Tina pågick skalvet så pass länge att hon hann tänka i flera steg.

Även i Ängelholm var skalvet påtagande.

–Vi vaknade vid fem av att hela huset skakade. Väggarna gnisslade. Vi har inte hunnit kolla om det blivit några sprickor någonstans, säger Anne och Mathias Elm i Ängelholm till TT.

I Skogaby, utanför Laholm, trodde byborna först att ett godståg spårat ur intill samhället.

–Vi bor i en backe ner mot havet. Ett tag var jag rädd att huset var på väg ner, sade en av byborna.

Sex mil väster om Halmstad

USA:s geologiska myndighet USGS angav på sin sajt att skalvet inträffade 5,1 mil sydväst om Falkenberg och 6,0 mil nordväst om Höganäs, 6,1 mil väster om Halmstad och 6,1 mil sydsydväst om Varberg.

Skalvet uppgavs ligga på ett djup av 5,8 kilometer, men den siffran var osäker enligt sajten.

Larmsamtal

Polisen i Halmstad fick in ett 30-tal samtal direkt efter skalvet.

–Vi sitter på fjärde våningen här i Halmstad. Skärmarna gungade till lite och rutorna skallrade, värre var det inte, säger Magnus Bartholdsson, vakthavande befäl vid Hallandspolisen.

Skalvet ska, enligt polisen, ha känts från Ängelholm och upp till Varberg. Jordskalvet märktes även längre österut i Skåne – Henrik Östling vid SOS Alarm i Malmö berättar att de tagit emot samtal från människor i både Hässleholm, Kristianstad, som känt av skalvet och undrat vad som hänt. Några larm om skador efter skalvet har inte kommit in till SOS Alarm.

Plattor som rör sig

Jordskalv förekommer i huvudsak längs de zoner vid jordytan där de så kallade kontinentalplattorna möts. Plattorna rör sig med en hastighet på upp till tolv centimeter per år.

Ibland byggs stor energi upp inom en platta eller mellan två plattor. När trycket blir högre än vad berggrunden klarar av bryts strukturen i berggrunden plötsligt. Energin som varit lagrad i berget släpps då ut i form av ett jordskalv eller med ett annat ord, jordbävning.

Jordskalv i Sverige kan också vara orsakade av att berggrunden sakta lyfts uppåt efter att ha varit nedpressad under den senaste istiden.

Största skalven i Sverige

  • Kosteröskalvet 1904 är det största i Sverige i modern tid. Det hade en magnitud på mellan 5,4 och 6.
  •  Andra större skalv under 1900-talet var i Halmstad 1985 (styrka 4,6), Skövde 1986 (4-4,5), Solberg i Ångermanland 1983 (4-4,5), Vilhelmina 1993 (4) och Blentarp i Skåne 2008 (4,3).
  •  Ett skalv som kändes ordentligt i Sydsverige var det i Kaliningrad 2004 (5,3).
  •  Ungefär ett skalv per år i Sverige har en magnitud över 3,0 och cirka tio har en magnitud mellan 2,0 och 3,0. Resten har en styrka som är mindre än 2,0 och dessa märks inte vid markytan.
  •  Momentmagnitudskalan (MMS) är numer det vanliga mätsättet då den äldre Richterskalan anses missvisande vid större skalv. Vid mindre skalv ger dock metoderna oftast samma värden.

Källor: Svenska nationella seismiska nätet och professor Rutger Wahlström, GeoForschungsZentrum, Tyskland. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.