Foto: TT

Julens svenska kryddor från fjärran

Uppdaterad
Publicerad

Vad kan bli mer svenskt än pepparkakor, lussebullar och nejlikeprydd julskinka? Men kryddorna härstammar från fjärran land. Kardemumma från Indien och kryddnejlika från Sumatra. Men undantag finns – som saffran från Gotland.

– Vi iranier är gifta med saffran, säger Kathy Shamari och skrattar gott när hon berättar att hon kommer från saffranets ”moderland”.

Hon odlar saffran på Gotland, och tog över odlingen i år.

– Jag kan inte åka tillbaka till Iran, men jag kan ta en liten bit av Iran hit till Sverige, förklarar hon.

Delar av årets skörd har blivit saffranshonung. Den säljs nu på ön, in till fastlandet har Kathy Shamari inte tagit sig ännu.

Ingefäran en global succé

Även Stockholms Bergianska trädgårds utställning om pepparkakskryddor, där besökare kan skåda ett riktigt kanelträd, vittnar om att det svenska inte är så svenskt. Kanel är en av världens äldsta kryddor och gjorde entré i de nordiska länderna först på 1300-talet.

Julens andra kryddklassiker har likaså fantasieggande bakgrund. Kryddnejlikan härstammar från bland annat Sumatra och Zanzibar. Och pepparkakskryddan ingefära har odlats i Indien och Sydostasien i årtusenden. På Bergianskas utställning berättas att det, näst efter peppar, är den krydda som fått mest spridning i världen.

Fakta: Julkryddor

  • Kryddnejlika härstammar från Moluckerna, en ö i Indonesien. Den används förutom som krydda till nejlikolja.
  • Kanel kommer från Indien och Sri Lanka, och det är barken som används som krydda. Varje kanelart har en egen karakteristisk smak.
  • Ingefära stammar ursprungligen från sydöstra Asien. Jordstammen används som krydda och inom äldre medicin som medel mot bland annat magbesvär. Under medeltiden och renässansen hade den rykte om sig att vara ett effektivt afrodisiakum.
  • Kardemumma hör hemma i södra Indien. Fröna används som krydda och innehåller också essentiella oljor. Kardemumma har antiinflammatoriska egenskaper.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.