KD-kvinna: Föd och adoptera bort i stället för abort

Uppdaterad
Publicerad

För att få ner antalet aborter bör en kvinna fullfölja graviditeten, föda barnet och lämna det till ett svenskt adoptionscentrum. Det utspelet gör kristdemokraternas Gunilla Gomér.

Gunilla Gomér är nyvald politiker i Västra Götalandsregionen och ordförande i antiabortorganisationen Ja till livet.

-Inhemsk adoption finns inte. Däremot finns det många svenska par som importerar barn från utlandet. Varför kan vi inte inrätta någon form av adoptionscentrum i Sverige. Kvinnorna föder och adopterar bort det. Det finns inte på kartan i Sverige i dag. Varför inte det? undrar Gunilla Gomér (KD) Regionpolitiker i Västra Götaland.

Gunilla Gomér stärkte sin position efter omvalet i Västra Götaland och fick fler personkryss än partiets gruppledare i Regionen, Monica Selin.

Vill ha en nollvision

Gunilla Gomér vill inte förbjuda aborter, men hon talar om en nollvision. Hon säger till SVT att hon har med sig väljarna i frågan, men att partiledningen inte vågar bekänna färg i frågan.

-Jag tycker inte vi har stoppat några frågor under mattan. Gunilla har ställt upp på partiets program, både i riksdagsvalet och regionvalet. Så jag ser inte att det finns någon skiljelinje, säger Monica Selin, (KD) gruppledare i Västra Götalandsregionen.

KD:s ledning tar avstånd

Kristdemokraternas ledning vill i dag inte kännas vid åsikterna.

-Jag tyckte att hon hade ett mycket dåligt ordval och när jag talat med henne i dag säger hon också att hon ångrar sitt ordval, säger

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för KD.

Kristdemokrater och abortfrågan har alltid varit laddad. Redan 2007 lade Lennart Sacrédeus fram ett liknande förslag.

-Jag tror att vi har högt i tak. Man ska våga uttrycka sin mening men också möta motstånd och diskussion. Partiets ambition är att minska de oönskade graviditeterna, och det är kvinnan som fäller det sista avgörandet, säger Acko Ankarberg Johansson.

Men trots kritiken får Gomér inte mer än en tillrättavisning.

-Jag är glad att hon ångrar sitt ordval. Jag hoppas att allmänheten ser det som det är – ett dåligt uttalande, säger Acko Ankarberg Johansson.

Martin Nilsson

martin.nilsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.