KD trissar upp integrationsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tar inte integrationsfrågan på allvar och det behövs en dedikerad minister, anser Göran Hägglund (KD).

Den ministern är jag, svarar Ylva Johansson (S) och lovar ett åtgärdspaket inom kort.

– Vi har politikansvariga för område efter område men när det gäller integration finns i dag ingen tydlig företrädare, säger Hägglund.

KD-ledaren som höjt rösten om integration kritiserar regeringen för avskaffandet av integrationsministern och tycker att det nu ”småduttas” på olika departement. Ylva Johansson (S) håller inte med.

”Jag har samordningsansvaret”

– Det är jag som har samordningsansvaret och dessutom stora möjligheter att göra något eftersom jag är arbetsmarknadsminister och basar över en stor budget.

Hon säger att frågan står högst upp på regeringens dagordning.

– Vi vill förändra politiken radikalt, avskaffa etableringslotsar och i stället satsa resurser på utbildning och insatser som leder till arbete, säger Johansson som lovar förslag inom kort.

”Ministern borde ha ansvar för fler delar”

Att arbete är den bärande väggen i integrationsbygget är de två överens om.

TT: Är det då inte logiskt att ansvaret ligger hos arbetsmarknadsministern?

-Det är inte ologiskt men då borde den ministern ha ansvar för fler delar. Ett starkare fokus än vad jag tror att Ylva Johansson i nuvarande roll kommer att orka med, säger Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.