På flera arbetsplatser som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökt under sin Sverigeturné har de anställda protesterat, och rubrikerna har inte låtit vänta på sig. Foto: Montage: SVT Design

Brandmännens protester svår nöt för Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Protester har följt Jimmie Åkesson under hans arbetsplatsturné i landet.

– Medierna piskar upp stämningen och tar inte ansvar, säger stabschefen Linus Bylund.

Men när sjuksköterskor och brandmän protesterar kan inte SD längre skylla på etablissemanget menar journalisten Niklas Orrenius.

När 27 brandmän i Malmö protesterade mot att Jimmie Åkesson skulle besöka deras brandstation nappade medierna. Brandmännen Johan, Adam och Ulrik som inte vågade ha sina riktiga namn i tidningar och radio berättade om att de inte ville träffa Sverigedemokraternas ledare eller kopplas ihop med honom.

Bara en vecka tidigare hade Åkesson fått samma kyliga behandling av personalen på Umeå universitetssjukhus. Där möttes han av protestskyltar med texten ”Inga rasister på vår arbetsplats” och en läkare som förklarade att partiledaren inte var välkommen. Efteråt fick han allvarliga hot och kunde inte bo kvar hemma. 

Medier

”Skamlig rapportering”

Rapporteringen om protesterna och hoten får Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund att koka över.

– Det är rent av skamligt. Medierna sväljer med hull och hår bilden av att det finns ett folkligt missnöje med partiet och dessutom att protestanterna utsätts för hot från Sverigedemokrater.

Bilden medierna målar upp är förvanskad, menar Linus Bylund som säger att ”protesterna är orkestrerade av politiska skäl”. Själv pekar han på att hoten som riktats mot brandmännen och läkaren är anonyma.

– Ingen vet vem som står bakom hoten. Ändå ringer journalisterna mig och kräver att partiet tar ansvar. Det gör mig sjukt provocerad.

Niklas Orrenius, journalist på Dagens Nyheter som var först med att träffa brandmännen på stationen i Malmö är inte förvånad över att Sverigedemokraterna är missnöjda med medierna. Själv ser han inget problem med sin rapportering.

– Det finns en sektmentalitet hos Sverigedemokraterna som handlar om att ”alla är emot oss”. Alltid när de drabbas av dålig press handlar det om en konspiration från etablissemanget och medierna, själva har de inte gjort något fel.

Protester från gräsrötter

Den här gången tror Niklas Orrenius att Sverigedemokraterna får en uppförsbacke när de vill peka ut medier eller etablissemanget som motståndare.

– Det är folkliga protester det handlar om, undersköterskor och brandmän ställer sig upp mot Åkesson. Den här gången blir det svårt att spinna nyheten till att etablissemanget och medierna är emot partiet.

Niklas Orrenius pekar på en markant skillnad från andra gånger när Jimmie Åkesson drabbats av negativ publicitet. Som inför förra valet, när han skrev en debattartikel om islam i Aftonbladet, och blev nedsablad av en enig journalistkår. De svidande rubrikerna den gången gynnade Sverigedemokraterna, tror Orrenius. Inte minst för att vissa artiklar innehöll sakfel. Jimmie Åkesson själv menade att de negativa artiklarna tog Sverigedemokraterna över fyra-procents-spärren, in i riksdagen.

– Det är bra för Sverigedemokraterna när journalisttyckare vänder sig mot dem och visar sin avsky och det är bra när Reinfeldt raljerar över partiet. De stärker deras position som underdogs. Men jag tror inte de vet hur de ska hantera folkliga protester.

”Skitig valrörelse”

Partiet som säger att de representerar verklighetens folk har fått problem, menar Niklas Orrenius.

Linus Bylund tror inte det spelar någon roll vem som ligger bakom kritiken som medierna rapporterar om.

– Det är tydligt att medierna har en agenda och jag räknar med att valrörelsen kommer bli väldigt skitig, journalisterna bidrar till det hätska klimatet.

Niklas Orrenius, som tidigare rapporterat om en lärare som blev avstängd från sitt jobb för att han var sverigedemokrat, och pekat på orimligheten i det, tycker inte att medierna haft en agenda i rapporteringen kring Åkesson-protesterna.

– Som journalist ska man inte tänka på om artiklarna gynnar Sverigedemokraterna eller inte. Den enda frågan vi ställer oss ska vara: Är det här en nyhet? För mig var protesterna mot Åkesson en klockren nyhet och min nyhetsnäsa fick bestämma.

Imorgon, onsdag, besöker Jimmie Åkesson brandstationen i Malmö, som planerat. Brandmännen som protesterat mot besöket har fått arbetsuppgifter utanför stationen, medan andra kommer att träffa Åkesson.

Debatt på olika forum

Brandmännens protester har fått stöd på sociala medier. Loggen i facebooksajten ”Brandmän mot rasism” har fyllts på med grupper som  ”Mammor mot rasism”, ”Lokförare mot rasism” ,”Telefonister mot rasism” och bilder på katter som sägs vara emot rasism.

Samtidigt fylls kommentarsfälten på sajten Avpixlat, med kommentarer om att brandmännen som protesterat är fega och att det finns lika många brandmän i Sverige som sympatiserar med partiet.

Rättelse:Tidigare bennämnde vi  här ovan webbplatsen Avpixlat som en ”nyhetssajt”. Det var ett misstag och vi har korrigerat till  benämningen ”sajten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet