Sofia Hellqvist och prins Carl Philip efter bröllopet mellan kungens gudson Gustaf Magnuson och fotomodellen Vicky Andrén i Ulriksdals slottskapell i Stockholm i augusti förra året. Foto: TT

Klart: Då gifter sig prins Carl Philip

Uppdaterad
Publicerad

Nu är datumet satt. Den 13 juni nästa år gifter sig prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm, skriver kungahuset i ett pressmeddelande.

– Vi ser fram emot ett sommarbröllop i mitten av juni då Sverige är väldigt vackert. Det är en stor dag för oss och vi är väldigt glada, säger Prins Carl Philip och fröken Sofia Hellqvist i en kommentar i pressmeddelandet.

Att bröllopet äger rum nästa sommar kommer inte som en överraskningen. När paret tillkännagav sin förlovning den 27 juni i år, sas det att bröllop planerades till då.

Carl Philip och Sofia gifter sig

– Hon har ett enormt hjärta, hon är klok och varm och ödmjuk och får mig att känna mig bekväm. Jag känner mig hemma, sade prinsen i juni.

Liksom vid kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines bröllop är det stabchef generalmajor Håkan Pettersson som har rollen som bröllopssamordnare.

År 2010 bekräftades det att prins Carl Philip och Sofia Hellqvist var ett par. Den 8 juni i år uppträdde prinsens flickvän för första gången som officiell gäst, när hon tillsammans med Carl Philips familj, övriga vänner och partiledare var på plats för prinsessan Leonores dop.

Sofia Hellqvist

  • Sofia Hellqvist, 29 år gammal, växte upp i Älvdalen i Dalarna. Som 20-åring blev hon framröstad till Miss Slitz, och därefter har hon deltagit i dokusåpan Paradise Hotel.
  • Hon har varit med och grundat organisationen Project Playground, som hjälper utsatta barn och ungdomar i Sydafrika.

Fakta: Carl Philip

Prins Carl Philip Edmund Bertil föddes den 13 maj 1979 och är näst äldsta barnet till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Han är hertig av Värmland och den tredje i tronföljden efter kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

Prinsen har bland annat studerat grafisk design på Forsbergs skola och tagit en Lantmästarexamen vid Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp. Källa: Hovet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Philip och Sofia gifter sig

Mer i ämnet