Knarkmuffins var inte brottsliga

Uppdaterad
Publicerad

En man bjöd socialtjänstemän på hembakade knarkmuffins. Inte ett brott, säger polisen.

Som SVT tidigare rapporterat blev två socialtjänstemän från Bodens socialförvaltning bjudna på hembakade muffins när de gjorde ett hembesök, som senare visade sig vara drogspetsade.

I bilresan därifrån kände socialtjänstemännen sig snurriga och skakiga i kroppen och fick färdas i ambulans till vårdcentralen.

Nu visar analysen från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, att muffinen innehöll substanser som i sin kemiska struktur är syntetiska cannabinoider – men ändå har inte knarkmuffinmannen brutit mot lagen.

”Inte narkotikaklassat än”

– De är så nya att de inte har hunnit bli klassade som narkotika ännu, men i sin kemiska struktur liknar de sådant som är klassat som narkotika och som ingår i spice, säger P-O Andersson, förundersökningsledare vid polisen i Boden och Luleå till Norrländska Socialdemokraten.

Men mannen kan ändå ha begått ett brott eftersom han gett socialtjänsten en substans som de mått dåligt av. I sådana fall klassas det som misshandel, säger P-O Andersson.

– Men i det här fallet kan det bli svårt att styrka den biten eftersom personen som bjudit på muffinsen säger att han inte var medveten om att de innehöll syntetiska cannabinoider.

Muffinsmannen säger att han fått knarkbullarna av någon annan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.