Foto: TT

Knyppling lockar yngre till kurser

Publicerad

I Malmö lockar knyppling yngre deltagare än vanligt till kvällskurserna och i Limhamn dunkar damerna vidare i vävstugan och noterar ökat intresse för vävkonsten.

Nyper du nyfiket i mormors gamla spetsar och dukar? Du är inte ensam. Inför höstens terminsstart har knyppling lockat fler unga än vanligt till Studieförbundet Vuxenskolans kurser i Malmö.

– Vi har två fulla kurser och funderar på att starta fler. Jag märker att de gamla teknikerna, knyppling, vävning, skånskt yllebroderi, klädsömnad och möbelomklädnad är populära, säger Pernilla Kjellberg, ansvarig för hemslöjdskurserna på studieförbundet.

Men vävning står sig år från år som ett populärt alternativ i kursutbudet, tillägger hon.

I Sverige finns runt 600 vävstugor, en tradition med flera hundra år på nacken.

Än i dag vävs det flitigt, bland annat i Limhamn söder om Malmö där Birgitta Olsson ansvarar för en vävstuga där 14 damer träffas och väver fyra dagar i veckan. Den här vävstugan har funnits i 60 år och i dag är de vävande damerna av lite äldre snitt. Samtidigt tycker sig Birgitta Olsson märka att intresset för hemslöjd sprider sig:

– Jag tror att det är en uppgång i intresset för hemslöjd. Det är fler utställningar och det finns fler kurser hos studieförbunden.

Fakta: Vävstugor gör vävning tillgängligt

  • I Sverige finns ungefär 600 vävstugor med runt 6.000 vävstolar där den som vill kan komma och väva.
  • Vävstugor drivs av bland andra vävstuge-, hemslöjds-, pensionärs- och bostadsrättsföreningar.
  • Cirka 10.000 personer väver regelbundet i vävstugorna.
  • På svenskaspetsar.se finns en förteckning över knyppelföreningar runt om i landet för den som är nyfiken och vill lära sig mer.

Källa: Textil hemslöjd (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.