Kommun säger nej till Utøyamonument

Publicerad

Hole kommun i Norge säger nej till det planerade monumentet som ska hedra offren på Utøya. Kommunens miljö- och plannämnd anser att minnesmärket måste flyttas eller utformas annorlunda och skickar tillbaka frågan till staten.

Monumentet har väckt känslor i Hole där kommuninnevånarna anser att man inte haft något inflytande på placeringen, skriver NTB. Bland dem som var med att rädda 250 ungdomar ur vattnet är motståndet mot monumentet starkt, trots att det även kommer att hedra deras insatser.

Monumentet är utformat av den svenske konstnären Jonas Dahlberg och består bland annat av ett snitt genom udden Sørbråten nära Utøya.

– Det är många som anser att detta är en brutal behandling av en naturpärla, säger Per Christian Gomnæs på miljö- och plannämnden till NTB.

Projektledare Jørn Mortensen på Koro, Statens organ för konst i offentliga rum, säger att beslutet innebär att det blir förseningar men ser ingen dramatik i beslutet. Han säger att monumentet beräknas vara färdigt sommaren 2016, fem år efter massakern på Utøya.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.