Foto: SVT

Kontroller av familjehem kan skärpas

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom det fortfarande förekommer övergrepp och vanvård i jour- och familjehemsvården vill regeringens särskilda utredare skärpa kontrollen

Det förekommer fortfarande övergrepp och vanvård i jour- och familjehemsvården, konstaterar Håkan Ceder på Dagens Nyheters debattsida.

På tisdagen överlämnar han ett delbetänkande av utredningen om tvångsvården av barn och unga.

Han föreslår att hemmen utreds i två steg, med bland annat kontroll av föräldrarna mot polisens belastningsregister.

Ceder föreslår också att varje kommun som använder sig av ett jourhem måste utreda det, och sedan lämna ett medgivande som omprövas varje år.

Obligatorisk utbildning

Utredaren vill också se krav på att familjehems- och jourhemsföräldrar ska ha genomgått en obligatorisk utbildning, att privata förmedlare av hem behöver ha tillstånd och att statens tillsyn över hur kommunerna sköter verksamheten skärps – samt att ett nationellt centrum kring familjehemsvården inrättas.

Han vill också att det ska krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för privata företag som förmedlar familjehem och jourhem i kombination med konsulentverksamhet.

För att få fler familje- och jourhem föreslår utredaren en informationskampanj till allmänheten. Ceder anser att det ytterst är en fråga om säkerheten för placerade barn att det finns tillgång till ett tillräckligt antal hem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.