Foto: TT

Körskolor gör tjuvar obekväma

Uppdaterad
Publicerad

Trafikskolor har gjort det klurigare för tjuvar att ostört smyga runt i villakvarter. Så fort ett inbrott inträffat informerar polisen flera trafikskolor – sedan planerar körskolelärare övningskörning i brottsutsatta områden.

– Många tjuvar återkommer till samma område, vi försöker bryta det mönstret genom att informera om inbrott till kommunens körskolor. I den mån det är möjligt planerar de om sina rutter, säger Linda Wikman, Tyresö kommuns samordnare av det brottsförebyggande arbetet.

För drygt fem år sedan var Tyresö först ut med konceptet. Sedan dess har många kommuner i landet nappat och kopierat – med goda resultat.

– När det gäller inbrott har Tyresö legat rekordlågt i Stockholms län i en massa år. Risken att bli upptäckt är ju större där körskolornas bilar kör. Vi skyltar om att det snurrar runt trafikskolebilar i området, säger Wikman.

Sprids lokalt

Rikspolisstyrelsen kan inte ge någon siffra på hur många körskolor som är involverade i hela landet, men tycker att metoden är ett framgångsrikt lokalt initiativ som sprids i landet.

– Det handlar inte om att spana åt polisen utan om att ha ögonen med sig i ett område man är bekant med. Det är positivt att polisen kan utnyttja den resursen, säger Berit Johansson, ordförande för Trafikskolornas riksförbund, till TT.

Fakta: Körskolor skrämmer tjuvar

 * Tyresö var först i Sverige med att ta hjälp av körskolor för att förebygga inbrott. Nu har metoden kopierats av flera kommuner.

 * Trafikskolor informeras om gator som drabbas av bostadsinbrott – sedan övningskörs det extra mycket i området.

 * Under dagtid, när många är på arbetet, kompletteras grannsamverkan med körskolornas vaksamhet.

 * Körskolelärare och elever ska inte göra polisens arbete – det handlar främst om att göra det mer obekvämt för tjuvar.

 * Tyresö kommun skyltar på gator som är utsatta för bostadsinbrott. Syftet är både att informera boende och att visa tjuvar att körskolor cirkulerar i området.

Källa: Tyresö kommun (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.