Kött från plågade djur säljs i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals djur slaktas varje år på ett mycket plågsamt sätt i många EU-länder. Slaktmetoden är olaglig i Sverige men ändå kan köttet finnas i svenska butiker, restauranger och storkök utan att vi vet om det.

I Sverige är det lag på att alla djur som slaktas måste bedövas först, det vill säga göras medvetslösa innan de tappas på blod. Ofta sker det med slaktmask.

Denna lag gäller inom hela EU men det finns undantag för så kallad rituell slakt där djuret inte bedövas, utan får strupen avskuren när det är vid fullt medvetande.

Enklare och billigare

Enligt en sammanställning som EU-kommissionen har gjort pågår den här slakten i mycket större omfattning än vad religiösa grupper efterfrågar.

Sverige är enda EU-land som inte tillåter undantag från lagen om bedövning men i många EU-länder har undantaget snarare blivit regel vid slakterierna.

-Det beror på att det är enklare och billigare att strunta i att bedöva och det är fasansfullt, säger EU-parlamentariker Marit Paulsen (FP).

Det kan ta över tio minuter innan djuret dör vid den här typen av slakt, visar en kartläggning.

Avancerat djurplågeri

Veterinär Johan Beck-Friis, informationschef vid Sveriges veterinärförbund, har själv sett den obedövade slakten vid Bryssels största slakteri.

-Det var förfärligt att se skräcken i kornas ögon där de stod med halsen avskuren och blodet sprutade, säger han. Det är avancerat djurplågeri.

Det finns ingen heltäckande statistik över hur stor andel av djuren som slaktas utan bedövning. Men siffror som hänvisas till det EU-finansierade projektet Dialrel (Dialog angående religiös slakt) visar att slakterier i Frankrike avlivar 65 procent av alla kor och kalvar utan bedövning och i Belgien 92 procent av alla får.

Efterfrågan beräknas, enligt EU-kommissionen, ligga på som mest 8 procent.

Många andra länder, som exempelvis Irland, bedöms också ha en stor överproduktion av kött från obedövad slakt. I England serverar många skolbespisningar rutinmässigt och medvetet kött från obedövade djur, enligt Daily Mail.

Eftersom den rituella slakten är så mycket större än behovet hamnar mycket av det köttet i vanliga butiker – sannolikt även i Sverige.

-Vi importerar mycket kött och jag har svårt att se att kött från obedövad slakt skulle sorteras bort någonstans, säger Björn Dahlén, Jordbruksverkets djurskyddschef.

Helena Berg

helena.berg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.