Stefan Löfven på presskonferens efter partistyrelsens möte.

Löfven: ”Det har slarvats i rekryteringen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT fanns på plats när den socialdemokratiska partistyrelsen höll möte idag. Stefan Löfven pratade om att det slarvats vid rekryteringen av Omar Mustafa till hans plats i partistyrelsen.

– Det här har inte funkat tillräckligt bra. Men det får vara nån måtta, nån rim och reson i den diskussion som förs. Fullt så dramatiskt som det har framställts, det tycker jag inte att det har varit, säger partiledaren Stefan Löfven.

– Det som har hänt i sak är att det har slarvats i nomineringen och granskningen av en kandidat. Så får det inte vara, nån ordning måste det vara i ett parti.

Kritiken mot Omar Mustafa

Stefan Löfven säger att han tycker det var rätt att Omar Mustafa fick lämna partistyrelsen.

– Jag delar bedömningen att det var det enda möjliga. Det får inte finnas några som helst frågetecken. Om man representerar vårt parti så ska man stå för partiets värderingar, säger Löfven.

Löfven är tydlig med att han har fortsatt förtroende för Veronica Palm.

Det var inbjudningarna som tvingade bort Mustafa

När Omar Mustafa i början av den här processen skrev en artikel där han beklagade inbjudningarna av personer med tvivelaktiga åsikter, sade bland andra Stefan Löfven att han nöjde sig med det. Men nu delar han bedömningen att det var just på grund av dessa inbjudningar som han tvingades lämna.

– Han kunde inte bringa tillräcklig klarhet i om han skulle fortsätta bjuda in de här personerna, säger Stefan Löfven.

På frågan om man kan vara förtroendevald i partiet och samtidigt ordförande i Islamiska förbundet, säger Löfven att man inte kan sätta upp någon lista med vilka organisationer man inte kan vara med i.

– Förutom de rent uppenbara, man kan inte komma från en nazistisk organisation. Men om man ska vara förtroendevald i vårt parti så får det inte råda någon som helst tvekan om att man står upp för och verkar för våra värderingar, säger Löfven.

Medlemmar: ”Vi är nöjda med de svar vi fått”

Samtidigt ville partistyrelsens medlemmar tona ner krisen och fokusera på politiken.

– Det var ett bra möte. Vi har pratat om hur vi ska vinna valet nästa år, säger Roger Johansson från Västernorrland.

SVT: Fick du svar på dina frågor kring Omar Mustafa?

– Vi fick en redogörelse för hur Stockholms arbetarekommun har arbetat med den här frågan och jag är nöjd med den.

SVT: Hur tycker du Stockholms arbetarekommun har skött frågan?

– Det är klart, den har ju hållt på för länge, historien. Men nu lägger vi det bakom oss och blickar framåt.

Lägger ansvaret på Stockholms arbetarekommun

SVTs politiska reporter Kerstin Holm fanns på plats.

– Nu har de satt ner foten. De säger att det är slarvigt och lägger ansvaret på Stockholms arbetarekommun. Samtidigt var Löfven tydlig med att hans förtroende för Veronica Palm är orubbat, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet