Foto: TT

Kräver att polisvåld ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders kräver att regeringen omgående tillsätter en utredning om polisens sätt att använda våld.

En sådan utredning måste också klargöra hur polisers nödvärnsrätt ska tolkas, skriver organisationens chef Roberth Hårdh och chefsjuristen John Stauffer på DN:s debattsida.

Bakgrunden till kravet är bland annat en friande dom mot en polis som sköt ihjäl en knivbeväpnad man i Varberg, vilket inte överklagades.

”När rättsväsendets aktörer väjer för frågan måste nu regeringen klargöra vad som gäller”, skriver Hårdh och Stauffer.

Markant ökning

I artikeln pekar de på att det under de senaste två åren har skett ”en markant ökning” av antalet dödsskjutningar i samband med polisingripanden.

”Denna utveckling är oroande, särskilt mot bakgrund av att åklagare regelmässigt har bedömt att de inblandade poliserna agerat i nödvärn. I de få fall där åtal väckts har domstolarna nästan uteslutande gjort samma bedömning”, skriver Civil Rights Defenders-företrädarna i Dagens Nyheter.

De anser att tingsrätten – i fallet med mannen som sköts till döds i Varberg 2013 – inte gjort någon djupare analys om kravet på nödvändighet, som finns för nödvärn.

”En relevant fråga är exempelvis om en mindre grad av våld hade räckt för att oskadliggöra mannen”, skriver Hårdh och Stauffer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.