Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen Foto: Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Kritik mot satsningen på nya vapen till Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Att utrusta gripenplan med vapnen skulle betyda att Sverige aktivt kommer att främja och bli ytterligare en del av den globala upprustningstrenden, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

– Att skaffa kryssningsrobotar är att markera en väldigt offensiv politik och jag tror att det snarare kan riskera att trappa upp sprickan mellan öst och väst eller mellan Sverige och Ryssland, i stället för att visa att vi är fredligt sinnade säger Anna Ek på Svenska freds.

Ek hoppas att regeringen tänker om i den här frågan.

– I stället för att satsa på väldigt dyr upprustning här i Sverige bör man hitta andra sätt att spendera de här pengarna, genom att stödja demokratirörelsen och ge stöd till mänskliga rättigheter runt om i världen.

Även Vänsterpartiet är kritiskt och menar att det vore ett väldigt stort och felaktigt steg att skaffa kryssningsrobotar.

– Vi har inget behov av det, säger Torbjörn Björlund (V).

Inte kontroversiellt

Militärstrategen Stefan Ring välkomnar beslutet.

-Vi är många analytiker som begärt det under en lång tid. Det handlar om att gå samma väg som det land där jag just nu befinner mig, Finland. Här ska man skaffa långräckviddiga system till sina F-18-plan.

Han anser inte att beslutet är kontroversiellt.

– Jag blev helt panikslagen när någon i svenska nyheter på morgonen sade att detta är ”kontroversiellt för ett neutralt land”. Sverige är till att börja med inget neutralt land. Sverige samarbetar nära med Nato i flera sammanhang och Finland har tagit samma beslut och här är det inte alls kontroversiellt. Det är en naturlig del av den teknologiutveckling vi ser i vår omvärld och vi måste ha långräckviddiga system för att möta hoten vi ser i vår framtid.

Sverige bör inte satsa på att utveckla ett eget missilsystem, enligt Ring.

– Det skulle bli både dyrt och ta lång tid. Det finns färdiga system att köpa direkt från hyllan.

S positivt

Socialdemokraterna är positiva till att utrusta Jas Gripen-plan med kryssningsrobotar.

 – Jas är anpassat för att bära attackrobotar. Jag har tagit upp det här tidigare i olika sammanhang, också i försvarsberedningen, att vi bör skaffa oss den här kapaciteten, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.

TT: Är det kontroversiellt att skaffa ett vapen som kan användas mot mål i till exempel Ryssland?

– Vi är ju ett defensivt land. Vi har inga sådana ambitioner. I en skarp situation kan det väl finnas anledning att ha olika valalternativ, men vi är ju inget land som är ute efter att anfalla någon annan, säger Hultqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.