Aina Nilsson tvingas från hus och hem. Foto: Thony Liljemark/Scanpix

Aina vräks – advokat får behålla fastighet

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden sålde 96-åriga Ainas hus men gjorde undantag för en advokat – vid samma auktion.

Som SVT tidigare berättat sålde Kronofogden Aina Nilssons hus i Norra Råda, Värmland,på grund av en skuld på 82.000 kronor. Dagen innan huset skulle auktioneras ut fick Aina ett lånelöfte av banken för att reglera skulden. Men det räckte inte. Om fyra veckor är hon bostadslös.

Nu visar det sig att en advokat från Stockholmstrakten lyckades undvika att fogden sålde hans fastighet, vilket skulle ha skett vid samma tillfälle som Ainas hus auktionerades ut.

Kronofogden sålde Ainas hus

– Vi ställde helt enkelt in auktionen, säger Kronofogdens teamchef, Martin Göthman till Aftonbladet.

Större skuld än Aina

Precis som vid Ainas fall hade han fått ett lånelöfte av banken dagen innan auktionen och det var skäl nog för Kronofogden att stoppa försäljningen. De var inte lika välvilliga när det gällde Aina. Advokatens skuld är 88.000 kronor, alltså 6.000 kronor mer än Ainas skuld, men advokaten fick ändå behålla sin fastighet.

I Stockholmsadvokatens fall stod banken som fordringsägare, Aina har en obetald reavinstskatt. Banken och advokaten, som har flera konkurser bakom sig, kom överens. I Ainas fall gav banken ett lånelöfte dagen innan auktionen, men det räckte alltså inte för att Kronofogden skulle vilja förlikas. Till Aftonbladet säger Martin Götman att:

– Vi kan avbryta auktionen fram till att klubban faller. Är det så att sökande själv säger att man träffat en överenskommelse så ifrågasätter vi inte det.

Går att stoppa försäljning

Sven Kihlgren, indrivningschef på Kronofogden, säger till SVT Nyheter att det generellt sett går att skjuta upp en auktion. Men i Ainas fall tyckte auktionsförättarna annorlunda och sålde huset.

Nu blir 96-åriga Aina bostadslös om några veckor. Försäljningen går inte att häva. Sonen Gunnar Nilsson anser att Kronofogden borde ha tagit hänsyn till att hans mamma är 96 år gammal och närmast blind och att hon dessutom skulle ha kunnat betala skulden innan auktionen.

– Hon har inte förstått vad det varit frågan om. De har inte satt sig ner och pratat med mamma. De måste ta hänsyn till vilken person som sitter på andra sidan, säger han till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronofogden sålde Ainas hus

Mer i ämnet