Kultur som friskvård

Uppdaterad
Publicerad

I kulturutredningen rekommenderas skattelättnader för arbetsgivare som erbjuder sina anställda att delta i kulturella aktiviteter.

I dag finns motsvarande skattelättnader när det gäller traditionell friskvård.

Kulturutredningen pekar på en rad studier som påvisar positiva samband mellan deltagande kulturella aktiviteter och ökat välbefinnande och till och med ökad livslängd. Dessutom menar man att om fler personer får tillgång till kulturutbudet skulle det i förlängningen kunna leda till fler arbetstillfällen.

Fick inte behandlas

Men egentligen fick inte utredningen, enligt direktiven från regeringen, behandla frågor som avser förändringar i skattelagstiftningen.

Det här är något som Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand, som suttit med i utredningen, är kritisk till. Han har reserverat sig mot den del av kulturutredningen som rör de här tankegångarna.

-Jag tycker det är en dum idé. Jag tycker man ska hålla skattesystemet rent från den här typen av undantag. Det här blir en återgång till tiden före den stora skattereformen före 1990-talet där man rensade bort den här typen av avdrag.

Skattelättnader rekommendation

Maria Eka, huvudsekreterare i utredningen, tycker inte att utredningen överskridit sina befogenheter, utan kallar de delar i utredningen som handlar om skattelättnaderna för en ”rekommendation för kommande utredningar”.

-Vi tyckte att så här pass viktiga frågor som varit så omdiskuterade på senare år, inte gick att hoppa över i utredningen. Vi hoppas att hitta en dialog mellan kulturområdet och Skatteverket som inte finns i dag.

Nina Löfgren, Rapportwebben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.