Läkare varnar: Träning och smärtstillande farlig mix

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler tränar hårt och äter värktabletter i stället för att vila när de blir skadade. Nu varnar läkare för att tusentals ungdomar riskerar sin hälsa.

I dag var det ungdomarnas tur att göra upp på Stockholms stadion, dagen efter att OS-stjärnorna tävlat på den årliga DN-galan.

-Jag tränar fem-sex gånger i veckan. Det enda smärtstillande jag tar är Voltaren-salva, säger 16-åriga Daniela Karlsson som tävlar i 100 meter häck.

Den farliga idrotten

Hon tror dock att det är vanligt att unga idrottare tar smärtstillande för att kunna tävla.

-Många vill alldeles för mycket med skador så då blir det att de kör hårdare än vad de kan egentligen, säger Daniela Karlsson.

”Påtagligt värre”

Idrottsläkaren Klas Östberg träffar många ungdomar som kämpar hårt för att ta sig till eliten och allt fler som tränar även när dom är skadade och borde vila.

– Det har blivit påtagligt värre. Jag ser flera stressfrakturer varje dag här på mottagningen. De har smärtor i benen och har kört vidare och kanske tagit smärtstillande också, säger han.

Smärtstillande har blivit en lösning både bland barn och vuxna som vill träna hårt säger flera läkare. Men det finns flera risker: förutom skador som hindras att läka så riskerar man biverkningar av vanliga receptfria värktabletter. Läkemedel som alvedon kan ge leverskador och antiinflammatoriska som kan ge magblödningar och även hjärtinfarkt visar vissa studier.

– Om man tar det regelbundet och säger att man behöver det för att kunna träna så är det mycket alarmerande, säger läkaren Klas Östberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den farliga idrotten

Mer i ämnet