Justitierådet Göran Lambertz Foto: Scanpix

Lambertz i mejl: ”Våra fakta är pulvriserade”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha läst Hannes Råstams bok om Quick-affären blev Göran Lambertz ”lite missmodig”. I ett mejl till förre åklagaren Christer van der Kwast skriver Lambertz: Det känns som om han (Råstam) mer eller mindre pulvriserat alla våra ”obestridliga fakta”. Det avslöjar Expressen idag.

Expressen har begärt ut mejl som skickats till och från Göran Lambertz tjänstemejl på Högsta domstolen.

Efter att ha läst Hannes Råstams bok ”Fallet Quick: Att skapa en seiremördare”, skriver Lambertz den 14 augusti ett mejl till Christer van der Kwast, som var åklagare, och Seppo Penttinen, förhörsledande polis i fallet:

”Jag har nu [...] läst ut Hannes Råstams bok och är lite missmodig. Ska jag vara ärlig känns det som om han mer eller mindre pulvriserat alla våra ”obestridliga fakta”, alltså de nio punkterna i mitt utkast till artikel, utom den första.”

Van der Kwast eldade på

Lambertz höll då på att skriva en debattartikel i ämnet. Van der Kwast försökte uppmuntra honom och skrev tillbaka:

”Det är tråkigt om du tappar sugen. Det skulle behövas en sansad röst i mediabruset.”

”Var Leif nykter?”

Den 20 augusti publicerades debattartikeln på DN debatt. Samma kväll debatterade Lambertz och Leif GW Persson fallet Quick i SVT:s Aktuellt. Det var en hetsig debatt, och efteråt fick Lambertz stöd. I ett mejl tackar Penttinen honom för att han ”orkar föra saken fram i dagsljuset och att du vill ta risken att bli hudflängd, vilket sannolikt kommer ske. Att du ställer upp på det här viset värmer ordentligt efter alla år som jag sprungit gatlopp i media!”

Claes Borgström berömde: ”Jag tycker du hanterade diskussionen i Aktuellt mycket bra. Var Leif nykter?”

Också van der Kwast kommenterade Leif GW Persson:

Såg också hans fortsatta angrepp i pressen. Är han verkligen helt frisk?

”Ett okritiskt språkrör”

Att Lambertz haft en pågående konversation med de tidigare Quick-utredarna möter nu kritik. Bland annat från Thomas Olsson, Sture Bergwalls nuvarande advokat. Till Svenska dagbladet säger Olsson att han inte är särskilt förvånad.

– Vi har ju misstänkt att Lambertz bara är ett okritiskt språkrör för de tidigare Quickutredarna. Det är inte förvånande men ger ju en fascinerande inblick i hur debattartiklarna kommit till. Lambertz är uppenbarligen inte intresserad av fakta utan bara av att driva en speciell linje. Han har ju heller aldrig kontaktat mig för att få fram fakta, säger Thomas Olsson till SvD.

SVT har sökt Göran Lambertz, men ännu inte fått något svar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.