Låst inför pensionsgrupp

Publicerad

Allianspartierna fortsätter hävda att Socialdemokraterna försöker kuppa in Miljöpartiet i pensionsgruppen och förutsätter att MP inte är med när gruppen möts för första gången efter valet på torsdagseftermiddagen. Alliansen agerar barnsligt, anser regeringen och Socialdemokraterna.

Pensionsgruppen är ett blocköverskridande samarbete som existerat i över 20 år och består av de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna.

De har gjort upp om det nya pensionssystemet och kommer fortlöpande överens om förändringar, villkor och regler för svenskarnas pensioner. Men nu skakas samarbetet eftersom de borgerliga anser att S utan att först fråga Alliansen om de är med på att släppa in Miljöpartiet i samarbetet. MP:s syn på tillväxt går inte ihop med ett stabilt och hållbart pensionssystem, anser de och hotar med att vägra delta i möten om S och regeringen ska ha MP med.

– Jag förutsätter att S agerar så att det blir ett möte, säger Folkpartiets företrädare i gruppen, Mats Persson, inför mötet.

Men Tomas Eneroth, gruppledare för S i riksdagen och företrädare för S i pensionsgruppen, menar att det vore konstigt om inte MP fick vara med. De står bakom pensionsöverenskommelsen, de sitter i regeringen och har dessutom en minister, Per Bolund, som ansvarar för pensionssystemets förvaltning i regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.