Ett SAS-plan och finansmarknadsminister Peter Norman. Foto: Scanpix

Peter Norman: Vår ambition är att sälja SAS

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går nu in för att under en begränsad tid säkra bolagets likviditet, med 749 miljoner kronor. Den nya affärsplanen ska göra bolaget mer attraktivt för en köpare, som ännu inte dykt upp, sa Peter Norman under måndagens presskonferens.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) och statssekreterare Erik Thedéen höll under måndagen presskonferens med anledning av den nya affärsplanen för SAS. De var tydliga med att målet är att sälja bolaget.

–Vi agerar tillsammans med Norge och Danmark för att ta vårt gemensamma ägarintresse på allvar. Vår ambition är att sälja bolaget, säger Peter Norman.

SAS

Ingen villig köpare

Under regeringens presskonferens sa Peter Norman att SAS, liksom andra bolag, har haft en otillfresställande lönsamhet under flera år och att de försökt hitta en köpare åt bolaget under 1,5 år utan framgång.

Då de inte kunnat hitta en köpare går de nu in med kreditfacilitet i bolaget.

–Nu gör vi tillsammans med bolaget en kraftanstängning att göra bolaget mer eftertraktat och konkurrenskraftigt. Kreditfaciliteten är villkorad av att bolaget får igenom sin nya affärsplan, säger Peter Norman.

Lägger sig inte i sparpaketet

Innehållet i SAS sparpaket är ingenting som Peter Norman vill gå närmare in på. Han säger att regeringen inte har varit med och utformat planen och hurvida regeringen står bakom lönesänkningar vill han inte kommentera.

–Vi lägger oss inte in detaljerna i detta, utan det måste bolaget diskutera med de berörda parterna och de fackliga motparterna, sa Peter Norman.

”Vill värna skattebetalarnas pengar”

Under presskonferensen poängterade Peter Norman vikten av att värna skattebetalarnas pengar på bästa sätt, och att det inte är fråga om att kapital går in i bolaget.

–Vi skjuter inte till pengar till bolaget, utan vi hjälper bolaget under en övergångstid, sa Peter Norman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet