Foto: TT

Löfven: ”Jag har gjort det jag kunde”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga garantier för att situationen kommer att förändras efter ett nyval, det sade statsminister Stefan Löfven i SR:s P4 Extra. Men trots det historiska nederlaget i samband med budgetomröstningen ångrar han ingenting. – Jag anser att jag har gjort det jag kunde för att få till samtal.

Intervjun är den första efter den allvarstyngda presskonferensen i går då Stefan Löfven meddelade att han kommer att utlysa ett nyval efter att regeringen inte fått igenom sin budget i riksdagen.

S-ledaren berättade om stämningen i partiet efter det historiska beskedet.

Decemberöverenskommelsen

– Partiet tycker att det är en allvarlig stund men är verkligen redo.

Han berättar att han vägt olika alternativ och att nyval funnits med som en möjlighet ”under en längre tid” men att det blev utvägen när han insåg att viljan till samtal inte fanns hos de borgerliga partierna.

– Jag valde nyval på grund av att den politiska kartan är omritad. Nu är det frågan om hur landet ska styras.

Söker samverkan

Löfven har fått kritik för sina kängor mot Alliansen när han sagt att de kan tänka sig att regera med stöd av Sverigedemokraterna efter att de fått partiets stöd i budgetomröstningen i går.

– Före valet så sa de att de inte tänker regera med SD och släppa fram oss om vi blir det större alternativet. Alliansen förlorade sammanlagt 10 procentenheter vid valet, de visste att SD skulle stödja förslaget och därför sökte jag de andra partierna för att hitta en lösning men det fanns inte den viljan till samtal.

Löfven menar att allianspartierna vänt på klacken i frågan om ett SD-samarbete i och med att de visste att SD skulle rösta med dem i budgetfrågan och ändå inte ville samarbeta med regeringen.

Trots den dramatiska utgången tycker han inte att han kunde ha gjort något annorlunda.

– Jag anser att jag har gjort det jag kunde för att få till samtal, men det har inte varit möjligt.

Hela Sveriges system bygger på viljan att samarbeta, betonar Löfven.

– Både MP och S säger att vi är beredda till samarbete över gränserna. Jag vill inte cementera blockpolitiken.

Lite tid för julmys

Många frågar sig om ett extra val verkligen kommer att göra det politiska läget lättare, vilket Löfven inte kan lova.

– Det finns ingen garanti för att valresultatet blir annorlunda. Min poäng är att när väljarna har sagt sitt så måste vi vara beredda att ta hand om det valresultatet och att samverka.

Avslutningsvis fick Löfven frågan om det kommer att finnas tid till något julmys nu när han plötsligt befinner sig i en valrörelse igen.

– Det kan bli lite mindre ledighet men jag vill såklart ha en stund med familjen och mysa i jul.

Lyssna på hela intervjun hos P4 Extra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet