Foto: TT

Löneskillnaderna mellan könen står nästan stilla

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdheten kring löner och pension går framåt i snigelfart. Kvinnorna har i genomsnitt 66 procent av männens pension visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån.

– Det är inte jämställt i Sverige år 2014. Det har inte hänt särskilt mycket vad gäller löneskillnader mellan kvinnor och män. Även på pensionerna är det kvinnor som fortfarande är förlorarna, säger Seher Yilmaz ordförande för rättviseförmedlingen.

Löneskillnaden står still

SCB-rapportens författare Lena Bernhardtz håller med om att det finns mycket kvar att göra för jämställdheten. På lönefronten har kvinnorna inte hunnit ikapp männen på tio år. Bland annat har skillnaden mellan mäns och kvinnors löner nästan legat still sedan 1994. Då låg kvinnors lön på 84 procent av männens och 2012 låg den på 86 procent.

– Det är ganska långt kvar tills vi har en ekonomisk jämställdhet och det är ändå ett av de jämställdhetspolitiska målen, säger Lena Bernhardtz.

Kvinnor arbetar deltid

För trettio år sedan arbetade 45 procent av kvinnor deltid samtidigt som 6 procent av män gjorde det. Fram till i dag har inte siffrorna ändrats markant. Ungefär en tredjedel av kvinnorna arbetar deltid medan 11 procent av män har börjat arbeta deltid. Deltidsarbetet innebär att även kvinnornas pensioner halkar efter. År 2012 hade kvinnorna i genomsnitt 66 procent av männens pension.

Makt måste fördelas

Att jämställdheten tar bara pyttesteg framåt beror enligt Seher Yilmaz på olika aneldningar. En av största är de fasta maktpositionerna i samhället.

– Man vill inte lämna ifrån sig makten när man väl har fått den. Att vi skapar jämställdhet innebär att en massa män måste flytta på sig i olika sammanhang, eller ta ett annat typ av ansvar. Det vill de kanske inte göra, statistiken visar ju det, konstaterar Rättviseföreningens ordförande Seher Yilmaz.

Hon hoppas att det sker rörelse i maktpositioner på det politiska fältet för att skapa förebilder.

– Vikten av att få se kvinnor göra saker som man kanske inte förväntar sig spelar roll. Vi har en föresällning om vad människor är kapabla att göra och vilka rum man kan som kvinna exempelvis ta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.