Lööf stödjer Maud Olofsson i sitt beslut att vägra medverka i KU-utfrågning. Foto: TT

Lööf stödjer Olofssons KU-nobb

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf ger förra näringsministern Maud Olofsson stöd i beslutet att inte komma till förhör i konstitutionsutskottet (KU) om Nuon-affären.

– Jag har respekt för att Maud Olofsson väljer att inte gå till KU. Hon har ju delgett konstitutionsutskottet skriftliga svar och tycker att hon i de svaren tillsammans med övriga regeringen beskrivit händelseförloppet, säger Annie Lööf till SR Ekot.

”Persson vägrade också”

Näringsministern Lööf säger också att hon under sin tid som ledamot i KU var med om att ”andra inte dykt upp i utskottsförhör och liknande”.

– Under min tid i konstitutionsutskottet så var bland andra Göran Persson föremål för utskottets granskning och han valde då att inte infinna sig. I stället så var det då nuvarande ministrar och regeringsledamöter som infann sig.

Men om Annie Lööf menar att KU kallade Göran Persson och att han vägrade att komma, så stämmer inte det, enligt KU:s kansli. Enligt utskottets betänkande från riksdagsåret 2009/10 så skrev KU brev till Persson och bad honom lämna eventuella synpunkter på en granskning utskottet då var i färd med angående hemliga fångtransporter utförda av CIA. Persson svarade att han inte såg någon anledning att lämna några synpunkter.

Vägran ovanligt

När Annie Lööf konfronteras med uppgifterna från KU-kansliet backar hon.

– Det var ett slarvigt exempel, säger Lööf.

Hon medger nu det inte stämmer att Göran Persson skulle ha vägrat att komma efter att ha fått inbjudan, medger hon.

Hon ville poängtera, säger hon, att det också går att lämna skriftliga synpunkter, och hänvisar till det brev Olofsson skickat till KU.

Enligt KU:s kansli har det bara inträffat en gång att ett tidigare eller sittande statsråd sagt nej till att komma till utfrågning när utskottet har bett dem göra det. 1999 tackade Reidunn Laurén nej, hon var statsråd i den borgerliga regeringen mellan 1991 och 1994.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.