Margit Silberstein, kommentator Foto: SVT

Lööf tillbaka till partiets rötter

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf var långt ifrån de glassiga kvarteren kring Stureplan i Stockholm när hon talade till publiken i Almedalen.

Efter den känsloladdade konflikten inom partiet tidigare i år mellan de som kallas nyliberaler och de som vill ha mera stat var det landsbygden och tillbaka till rötterna som gällde för centerledaren.

Förra partiledaren Maud Olofsson brukade på sin tid säga att Centern ska vara Alliansens gröna röst. Och när Annie Lööf valdes till partiledare för Centern var det många som hoppades att hon skulle ta upp kampen om miljöfrågorna med språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Tappat miljöfrågorna

Istället har Annie Lööf kritiserats för att hon har tappat bort miljö- och klimatfrågorna. Nu ägnade hon en stor del av sitt tal åt att tala om miljön och kampen mot farliga kemikalier. Men i samma andetag som Annie Lööf höll brandtal för miljön pläderade hon för rätten att bygga närmare strandkanten och hon uppmanade EU att hålla tassarna borta för att vi ska få jaga varg.

Kritiserade arbetslinjen

Jobben var ett annat dominerande tema. Annie Lööf gav en känga åt sin egen regering när hon kritiserade den av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg så omhuldade arbetslinjen. Arbetslinjen fokuserar på att människor ska komma ut på arbetsmarknaden – men när de väl är där finns inga jobb att få. Därför är arbetslinjen halv, enligt Lööf.

Det är ungefär samma kritik som Alliansens politiska motståndare brukar avfyra. Lööf vill satsa mer på att ge företagen gynnsammare villkor som till exempel uppluckrad arbetsrätt och sänkta arbetsgivaravgifter. Centern har i flera års tid försökt få igenom en arbetsrätt som gör det lättare för företagen att avskeda anställda. Men Moderaterna har varit benhårda, arbetsrätten ska vara intakt. Annie Lööf kallade i sitt tal arbetsrätten för en helig ko.

Vill privaitera Arbetsförmedlingen

Alla slår på Arbetsförmedlingen i dessa dagar. Det gjorde Annie Lööf också. Hon vill privatisera den så hårt kritiserade Arbetsförmedlingen. Sådana tankar har även Socialdemokraterna varit inne på. Men Moderaterna är inte intresserade av att lägga ut mer av Arbetsförmedlingens verksamhet på entreprenad.

Ville visa styrka

Annie Lööf ville i sitt tal visa att hon är stark, envis och uthållig. Att hon inte blivit knäckt av de kriser hon gått igenom. Och hon måste ha tänkt att det är bättre att förekomma än att förekommas för hon tog själv upp mötet i Maramö, som förlöjligats av oppositionen men också på borgerliga ledarsidor som en korvgrillningsfest.

Citerade Palme

Annie Lööf beskrev träffen i sitt föräldrahem i Maramö som en framgång, som resulterade i fem arbetsgrupper med uppgift att ta fram ny Allianspolitik.

När statsminister Fredrik Reinfeldt talade i Almedalen hyllade han Mona Sahlin. Annie Lööf lutade sig mot en annan socialdemokrat, Olof Palme, för att beskriva sina drivkrafter: Politik är att vilja, citerade Annie Lööf två gånger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.