Lotta Lindeborg Foto: Martin Lindeborg

Lotta Lindeborg fick förlossningsdepression

Uppdaterad
Publicerad

Omkring var tionde nybliven mamma får en förlossningsdepression. En av dem är Lotta Lindeborg som drabbades när hon fick sitt första barn för åtta år sedan. Förlossningen var mycket svår och avslutades med akut kejsarsnitt.

– Jag såg att min dotter var söt men jag kände mest att jag överlevt ett krig, ett krig mot min egen kropp. Det kändes som att jag förlorat mitt tidigare liv och inte kunde se fram emot något nytt, till exempel att följa barnets utveckling.

När hennes dotter var drygt tre månader fick Lotta Lindeborg svara på frågor i ett så kallat EPDS-formulär som används för att upptäcka förlossningsdepressioner. Det innehåller bland annat frågor om självmordstankar och sömnproblem.

Frågor med jobbigt svar

Hon fick fylla i formuläret vid ett besök hos barnmorskan, vilket inte förekommer överallt. Hade hon bott i ett annat landsting eller träffat en annan barnmorska är det inte säkert att hon fått göra det.

– Hon såg ju att jag inte mådde bra och frågade ”hur mår du egentligen?”.

När man frågar så måste man vara beredd på att man får ett svar som det är jobbigt att ta hand om, påpekar hon.

– De hade ju sett tidigare att jag inte mådde bra men det var först då jag fick svart på vitt vad det handlade om, säger Lotta Lindeborg, som bor i Kalmar län och driver bloggen ”En mekanisk mamma”. Hon har också skrivit en bok med samma namn.

Risk om man varit deprimerad tidigare

Lotta Lindeborg är ganska nöjd med hur hon behandlades och blev bemött när det upptäcktes att hon fått en förlossningsdepression. Barnmorskan remitterade henne till en av de psykologer som är knutna till BVC i Kalmar län.

Däremot tycker hon att mödravården hade kunnat gå vidare när hon i ett formulär redan under graviditeten svarade ja på frågan om hon haft depressiva problem eller drabbats av förluster tidigare i livet.

– Det har ju visat sig att risken för förlossningsdepressioner är större om man har varit deprimerad eller drabbats av svåra förluster tidigare, säger Lotta Lindeborg, som förlorade sin mamma när hon var 17 år.   

Missuppfattning om amning

Att man måste sluta amma om man tar anti-depressiv medicin är en missuppfattning, hävdar Lotta Lindeborg – en missuppfattning som är ganska vanlig även bland läkare.

– Det är väldigt lite som kommer till barnet genom bröstmjölken. När man är gravid är det en helt annan sak, säger hon.

Att deprimerade mödrar får veta att de måste sluta amma om de tar anti-depressiva mediciner är mycket olyckligt.

– Ofta känner hon att amma är det enda hon kan göra för barnet.

Ett annat besked

Lotta Lindeborg berättar att hon drabbades av depressiva besvär även sedan hon fått sitt andra barn 2009.

– Han sov mycket det första halvåret så då gick det ganska bra men sedan blev det för mycket. Då fick jag antidepressiv medicin fastän jag fortsatte att amma, säger hon.

Vid depressionen efter dotterns födelse var beskedet ett helt annat. Då fick hon veta att hon var tvungen att sluta amma om hon tog antidepressiv medicin.

Fler böcker men fortfarande okunskap

Kunskaperna om förlossningsdepressioner har blivit bättre under de senaste åren, tycker Lotta Lindeborg. Inte minst har det kommit ytterligare böcker i ämnet.

Men fortfarande upplever många nyblivna mammor att de inte blivit bemötta av förståelse eller fått den behandling de behöver.  

Genom Facebook-sidan ”En mekanisk mamma” får Lotta Lindeborg kontakt med andra kvinnor som drabbats av förlossningsdepression.

– När de säger att de mår så dåligt att de inte ser någon mening med livet kan de få svaret att det är helt normalt, säger hon.

10.000 kvinnor drabbade

Det är inte ovanligt att man inte känner något särskilt för barnet den första tiden efter förlossningen. En nybliven förälder, eller båda, kan exempelvis bli nedstämda, få humörsvängningar, känna ångest eller vara mycket trötta.

Allt detta är helt normalt. Tillfällig nedstämdhet upplever så många som varannan nybliven mamma.

Känslorna brukar komma efter en tid men om de inte gör det, eller om känslorna man hade för barnet försvinner, kan det handla om en förlossningsdepression.

En förlossningsdepression brukar komma under de första två-tre månaderna efter barnets födelse men kan uppträda närsomhelst under det första året.

Omkring var tionde nybliven mamma, det vill säga 10.000 kvinnor, drabbas av depression efter förlossning.

Om man har en förlossningsdepression är det vanligt att man

  • känner sig nedstämd och extremt trött
  • har svårt att känna glädje inför barnet
  • har skuldkänslor och känslor av hopplöshet
  • får humörsvängningar, ångest och sömnproblem
  • känner stark oro eller till med panik
  • får svårt att koncentrera sig
  • drar sig tillbaka från familj och vänner
  • har tankar om att skada sig själv eller barnet.

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.