Smutsig luft kan ge underviktiga barn

Uppdaterad
Publicerad

Gravida kvinnor som utsätts för luftföroreningar riskerar att föda underviktiga barn.

Risken ökar för gravida att föda underviktiga barn om de utsatts för luftföroreningar under graviditeten. Det visar en ny europeisk studie som Sverige ingår i.

Låg födelsevikt

– Absolut skrämmande. Jag har ju precis fått honom och han vägde ju lite över normalt, konstaterar Helena Pernsköld som bor i närheten av den hårt traffikerade Hornsgatan i Stockholm.

Låga nivåer ökar risken

Redan vid låga nivåer av den så kallade PM-2,5-partikeln ökade risken för gravida att föda underviktiga barn. Det visar studien som gjordes på 74 000 barnafödslar i 12 europeiska länder mellan 1994-2011. Sverige deltog med 4000 födslar i Stockholms län mellan 1994-96.

– Man vet att underviktiga barn löper en ökad risk att drabbas av luftvägssjukdomar få sänkt lungfunktion och även i vuxenlivet så kan man se ökade hälsorisker bland annat hjärt-kärlsjukdom, säger professor Göran Pershagen som lett den svenska delen av studien.

Går att minska riskerna

Göran Pershagen menar att deras studie visar att om Europa sänkte sin luftföroreningsnivåer till WHO:s riktvärde skulle andelen barn som föds underviktiga minska med 20 procent.

Helena Pernsköld vill kunna bo kvar i stan trots de nya rönen.

– Det är skrämmande att det kan påverka så mycket. Man vill ha hjälp med att få bort bilarna genom trängselskatter dubbdäcksförbud o s v. Så att det blir mindre utsläpp. Så man ändå har en möjlighet att bo i stan och vara gravid och få barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.