Foto: SVT

Lundby-Wedin: Vi ville hjälpa Juholt

Uppdaterad
Publicerad

Förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin beskrivs i Daniel Suhonens nya bok som en av de pådrivande i försöken att avsätta Håkan Juholt redan i oktober 2011. I en SVT-dokumentär tidigare i år bekräftade hon, och försvarade, att man möttes utan Juholts medverkan.

Wanja Lundby-Wedin ledde enligt Daniel Suhonen det möte i oktober 2011 – tre månader före Juholts avgång – där en grupp från partiets innersta krets träffades utan partiledarens kännedom. Syftet ska enligt Suhonen varit att få bort Juholt, vilket misslyckades på grund av motstånd från en av deltagarna, Heléne Fritzon.

Lundby-Wedin har i dag inte velat kommentera uppgifterna. Men i en intervju i SVT Nyheters dokumentär ”Kampen om identiteten”, som sändes i juni i år, bekräftade hon att man hösten 2011 möttes utan Juholts medverkan.

Håkan Juholt och krisen inom S

SVT:s reporter Kiki Bek och fotograf Rikard Collsiöö följde Socialdemokraternas väg genom två partiledarbyten efter valet 2010 då Mona Sahlin ersattes av Håkan Juholt som ersattes av Stefan Löfven.

”Vi var oroade”

I dokumentären beskrevs hur krismötena på hösten 2011 avlöste varandra efter att Juholts lägenhetsaffär briserat, och att partiets ledning valde att träffas utan Håkan Juholt.

Wanja Lundby-Wedin kommenterade:

– Det kan alla förstå, att i den situation som var så var vi oroade och funderade på hur vi på bästa sätt kunde utgöra ett stöd för partiordföranden. Det var det det handlade om.

Varför var han inte med själv?

– Därför att det här inte var ett VU-möte. Det var några stycken som tyckte det var viktigt att vi fick en chans att diskutera: hur kan vi på bästa sätt hjälpa partiordföranden och stötta honom i den här situationen? För det var väldigt turbulent och väldigt svårt för honom i ett mediadrev som måste varit fruktansvärt för honom att gå igenom.

Hade det inte varit naturligt att han var med då, om ni ville stötta honom?

– Vi såg till att träffa honom och han fick det stöd som han behövde. Åtminstone erbjudande om det.​

Se klippet från dokumentären här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Håkan Juholt och krisen inom S

Mer i ämnet