Gustav Kasselstrand utmanas av Henrik Vinge vid SDU-kongressen på lördag. Foto: TT

Maktkamp inför SDU-kongress

Publicerad

Det ser ut att blåsa upp till maktkamp inför lördagens val av ny ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU. Sittande ordföranden Gustav Kasselstrand utmanas återigen av en kandidat som har partiledningens stöd.

Gustav Kasselstrand har varit aktiv i Sverigedemokraterna sedan 2006 och ordförande i SDU sedan 2011. Nu kandiderar han för omval med en enig valberedning i ryggen.

– Det står ju var och en fritt att utmana mig som ordförande och se om den kan få delegaternas förtroende men jag tror nog det ska gå vägen på lördag, säger Kasselstrand till SVT Nyheter.

2012 kandiderade gruppledaren Mattias Karlssons politiska sekreterare Paula Bieler. Hon förlorade stort mot Kasselstrand. I dag sitter Bieler i riksdagen.

Utmanaren nära partiledningen

I år heter utmanaren Henrik Vinge. Han är pressekreterare och rådgivare åt Mattias Karlsson, som leder partiet under Jimmie Åkessons sjukskrivning. Också Vinge kan alltså anses stå nära partiledningen.

– I slutändan blir det upp till medlemmarna och deras representanter på kongressen att ta ställning till vilken de tycker är bäst och hur de vill se förbundet ledas i framtiden, säger Henrik Vinge.

Har stuckit ut hakan

SDU:s sittande ordförande Gustav Kasselstrand har tidigare vågat sticka ut hakan. Han protesterade när Erik Almqvist fick lämna partiet efter den så kallade ”järnrörsskandalen”.

Han har också haft tät kontakt med högerextrema Front National, Vlaams Belang, Österrikiska FPÖ och italienska La Destra. Han ifrågasatte dessutom att partiet började kalla sig socialkonservativt och att tyngdpunkten inte längre var vid det nationalistiska.

Vill satsa på utbildning

Att han tidigare utmanat moderpartiet är inte anledningen till att han utmanas, menar Henrik Vinge.

– Jag har en hel del idéer för vad vi kan göra för att förbättra verksamheten och ta ungdomsförbundet till nästa nivå.

Vad är det du tycker saknas idag?

– Jag tycker vi borde höja nivån för inte minst utbildningsverksamheten. Höja kompetensen för företrädarna eftersom vi ser att vi är en växande rörelse.

”Partiledningen vill ha kontroll”

Gustav Kasselstrand menar dock att frågan om utbildning bara är ett svepskäl. Att det egentligen handlar om makt – att partiledningen vill ha total kontroll också över SDU.

– Det finns de som har ett allt större intresse av att styra ungdomsförbundet.

Vilka är de?

– Ja, det får du väl fråga Henrik och hans allierade om. Men jag menar att det är uppenbart att när ett ungdomsförbund växer väldigt kraftig då är det allt fler som vill gå in i ledningen och styra på ett eller annat sätt, säger Gustav Kasselstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.