Forskaren Susanne Johansson har undersökt sexövergrepp bland idrottare. Foto: SVT

”Har ofta en tajt relation med tränaren”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsutövare i karriären löper extra stor risk att drabbas av sexuella övergrepp, enligt forskaren Susanne Johansson.

Förra året slog höjdhoppstjärnan Patrik Sjöbergs berättelse ner som en bomb i idrottssverige. Han hade utnyttjats sexuellt av sin egen tränare. I dag landade en rapport på Riksidrottsförbundets bord, som visar att drygt fem procent av idrotts-utövarna inom föreningsidrotten har utsatts för sexuella övergrepp.

GIH i Stockholm håller kurs för fotbollstränare. De flesta här känner till någon som känt sig utsatt för sexuella trakasserier under sin aktiva tid.

– En kompis berättade om en tränare som tyckte det var viktigt att man vågade visa sig naken. Han ville alltid träna en person åt gången och ville dela säng med min kompis då de var på tävlingsresor. Han erbjöd massage också men då skulle man alltid vara naken, berättar fotbollstränaren Nathalie Dahlqvist.

Idrottsövare löper stor risk att drabbas

När förre höjdhopparen Patrik Sjöberg berättade om de övergrepp han utsatts för av sin tränare blev det en väckarklocka för idrottsrörelsen. Forskaren Susanne Johansson pekar i sin rapport på att idrottsutövare i karriären löper extra stor risk att drabbas.

– Då har man ofta en väldigt tajt relation med sin tränare. Man spenderar mycket tid tillsammans och lever ofta isolerad ihop med tränaren. Det finns många tillfällen att begå sexuella övergrepp, säger Susanne Johansson.

”En känslig fråga”

Enligt rapporten så har drygt fem procent av de idrottsaktiva uppger att de blivit utsatta för sexuella övergrepp. Samtliga förövare har varit män. De flesta av offren har varit kvinnor i tonåren och uppåt.

Men var går egentligen gränsen för vad en tränare får göra?

– Jag har en sådan relation med mina spelare så att jag skulle kunna krama dem och ge dem en puss på kinden utan att gå över gränsen. Men olika människor uppfattar olika saker som sexuella trakasserier och det måste man vara uppmärksam på som tränare, säger fotbollstränaren Simon Said.

– Jag upplever att det inte finns så mycket dialog i föreningarna kring den här problematiken, säger fotbollstränaren Gustav Bokström. Det är en känslig fråga men det är viktigt att vi vågar prata om den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.