Rekordmånga privatpersoner har slagit larm om förgiftningssymptom efter att ha rökt e-cigaretter med nikotin. Foto: TT

Många cancerämnen i e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Vissa e-cigaretter innehåller upp till tio gånger så mycket cancerframkallande ämnen som vanliga cigaretter. Det konstaterar forskare som har analyserat den ånga som man drar ner i lungorna.

E-cigaretter blir allt mer populära, inte minst bland ungdomar. Uppfinningen bygger på att en smaksatt vätska (ofta med nikotin) hettas upp på elektronisk väg. Ångan inhaleras, men eftersom den inte innehåller någon rök har e-cigaretter lanserats som ett mindre farligt alternativ än vanliga cigaretter.

Problemet är bara att ingen vet om, eller hur farliga dessa cigaretter egentligen är.

På uppdrag av den japanska regeringen har nu en grupp forskare analyserat ångan hos ett flertal olika märken och upptäckt höga halter av cancerframkallande ämnen, som formaldehyd och acetaldehyd. Formaldehyd används bland annat inom byggindustrin och vid konservering av biologiska preparat.

De höga halterna sågs framför allt när den tråd som förångar vätskan blev överhettad.

– Det här späder på vår tro att detta inte är ofarliga produkter. Men vi vet väldigt lite om dem. Produktkontrollen är nästan obefintlig. De är antagligen mindre farliga än vanliga cigaretter, men det säger ju inte så mycket eftersom vanliga cigaretter är skitfarliga, säger Göran Boëthius, vice ordförande i Läkare mot tobak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.