En ny undersökning visar att många föräldrar är rädda att deras barn far illa på fritidshem. Foto: Scanpix

Många föräldrar oroliga över fritids

Uppdaterad
Publicerad

Många föräldrar oroar sig över hur barnen har det på fritids på eftermiddagarna. Och många känner press att hämta sina barn allt tidigare.

En rapport som fackförbundet Kommunal har låtit göra visar de nya siffrorna.

Drygt en tredjedel av föräldrarna, 36 procent, oroas för hur barnen har det på fritids. 5 procent känner oro varje dag och 8 procent någon gång i veckan.

En skoldag för yngre barn är mer än bara lektioner – de allra flesta går också på fritids. Och där har barngrupperna blivit allt större med allt färre vuxna och det här avspeglar sig i den oro som många föräldrar känner.

Oro för mobbning

De största anledningarna till oro för föräldrarna är att barnet ska kränkas eller mobbas, för att ingen i personalen ska ha tid för barnet eller att barnet ska göra sig illa utomhus. Många är också rädda att barnet inte ska ha någon att leka med och att barnet ska försvinna utan att någon märker det.

Kommunals ordförande Annelie Nordström tycker att föräldrar faktiskt har skäl att känna sig oroliga.

–Vi ser ju barngrupper där det är 70-80 barn på ett par vuxna och det är klart att det då kan hända en hel del, säger hon.

Press att hämta barnen tidigt

Fler föräldrar till pojkar oroas, enligt undersökningen. Till exempel så är pojkarnas föräldrar mer rädda för att barnet både ska bli slaget eller utsatt för våld och för att deras eget barn ska göra andra barn illa.

Undersökningen, som Novus Opinion genomfört med 1 000 föräldrar på Kommunals uppdrag, visar också att över hälften av föräldrarna känner press att hämta tidigt. Som skäl anger de att många andra barn går tidigt, att barnet inte orkar med och att personalen uppmanar till tidig hämtning.

–Det är klart att om personalen uttrycker att det är bättre om vi inte behöver ha öppet så länge så slår det mot föräldrar som faktiskt behöver förvärvsarbeta, säger Annelie Nordström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.