Martin Schibbye och Johan Persson på planet mot Sverige. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio Ekot

Schibbye och Persson på flyget mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt 14 månader i etiopiskt fängelse kommer de frigivna svenska journalisterna

Johan Persson och Martin Schibbye i dag hem till Sverige. svt.se direktsänder från hemkomsten och den efterföljande presskonferensen.

svt.se direktsänder direkt från Arlanda från 11:20.

Vid 7.45-tiden på fredagsmorgonen klev Martin Schibbye och Johan Persson ombord på ett flygplan i Istanbul för att flyga hem till Sverige.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Flera svenska medier är med på planet.

–Jag mår både fysiskt och psykiskt bra. Det känns jävligt skönt att komma hem, säger Johan Persson till expressen.se.

–Det första vi ska göra när vi kommer hem är att tacka alla som stöttat oss. Det ska bli oerhört skönt att komma hem till familj och vänner, säger Martin Schibbye.

Schibbye och Persson eskorterades till planet av Sveriges Etiopienambassadör Jens Odlander, skriver dn.se.

Runt 11.30 i dag landar Johan Persson och Martin Schibbye på Arlanda, norr om Stockholm. Där kommer de mötas upp av ett stort mediauppbåd.

–Det är lite tufft att dela Martin med hela svenska folket, men samtidigt är det det som är viktigt nu. Det är så många som har stöttat oss som ska ha tack i dag. Det är så många som tillsammans ligger bakom att det här har fått ett lyckligt slut, sade Martin Schibbyes mamma till Gomorron Sverige på fredagsmorgonen.

På svenskarnas blogg kan man läsa att de längtar hem och att de tycker att det känns konstigt utan fängelserutinerna och att de ännu inte riktigt har fattat att de får gå ut. ”De saknar sina medfångar som är kvar i plåtskjulen och de undrar vilka som tog över deras sängar. I friheten uppskattar de särskilt att ta en varm dusch utan att behöva göra upp eld först.

Möts av anhöriga

På plats på Arlanda kommer deras anhöriga att finnas.

-Jag ska möta dem på Arlanda. Jag kommer att kasta mig om halsen på honom. Då kommer den sista lilla stenen att trilla från bröstet, tror jag, sade Martin Schinnyes fru Linnea efter att svenskarna hade frigivits.

Schibbye och Persson skjutsas sedan in till ABF-huset i Stockholm där de ska svara på frågor vid en presskonferens som är planerad att äga rum kl 13.15.

svt.se direktsänder från presskonferensen.

Frågorna är många. Svenskarna kan sannolikt berätta mer om gripandet och fängelsevistelsen när en benådning inte längre finns i ena vågskålen.

Avskyvärd lukt

I Uppdrag granskning berättade Mike Scall, som avtjänade 50 dagar i samma fängelse som Martin Schibbye och Johan Persson, om det första mötet med svenskarna.

–Martin sade: Välkommen till helvetet. Lukten var avskyvärd, urin, avföring, kroppsodörer – det luktade rutten mat. Det är det bästa sättet jag kan beskriva det på.

Mike berättar om hur han blev bränd med cigaretter, sparkad och misshandlad och hur Johan och Martin hjälpte honom med pengar.

-Jag var där i 50 dagar totalt. Fem noll. Utan dem hade jag blivit galen efter en vecka, säger han.

Fakta: Sedan frigivningen

* Den 10 september frigavs Martin Schibbye och Johan Persson, dömda till 11 års fängelse för terrorbrott och olaga inträde i Etiopien, från Kalityfängelset i Addis Abeba drygt 14 månader efter att de greps i Ogaden-området.

* I ett inslag i statlig etiopisk tv ångrade de vad de gjort, sannolikt ett villkor för att få gå fria.

* Svenskarna flög till okänd ort för några dagars vila.

* I våras stod det klart för svenska utrikesdepartementet att svenskarnas skulle benådas vid etiopiska nyåret i september, men det hemlighölls.

* Efter frigivningen kunde SVT avslöja att den bevisfilm åklagarna använde i rättegången från gripandet var iscensatt och uppgifter talar om att de skottskadade svenskarna nekades vård och skenavrättades för att ljuga om sin relation till ONFL-gerillan, vilket de vägrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet