Många söker lärarutbildning utan examinationsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Flera av lärarutbildningarna dit studenter sökt har i dag inte rätt att utfärda examen. Det handlar om ungefär 400 studenter och på vissa lärosäten planerar man för att eventuellt komma runt det faktum att man i dag saknar examinationsrätt och ändå utbilda studenterna.

Flera av de lärosäten som tidigare haft rätt att utbilda lärare har som tidigare rapporterats fråntagits den rätten av Högskoleverket.

Det handlar bland annat om Gävle högskola och Mittuniversitet i Sundsvall.

Vissa av lärosätena har trots det valt att låta studenter söka till lärarutbildningarna. Totalt har 400 studenter sökt till dessa lärosäten i sina förstahandsval.

Vissa av lärosätena har förhoppningar om att återfå sin examinationsrätt i juni i år. Då förväntas Högskoleverket ta ställning till de ansökningar från universitet och högskolor som vill anordna lärarutbildningar i höst.

Tanken är då att på mycket kort tid dra igång utbildningarna, något som utbildningsdepartementet varit kritiskt till. Vissa universitet och högskolor undersöker också att inleda formella samarbeten för att låta andra lärosäten med examinationsrätt stå som huvudmän, trots att utbildningen bedrivs på samma ort som tidigare.

På detta sätt kan eventuellt utbildningarna dra igång till hösten på lärosäten som saknar rätt att examinera lärare. Detta har skett när det gäller socionomutbildningen på Gävle Högskola mellan 2004-2011. Man lät Örebro universitet stå som huvudmän för socionomutbildningen, trots att denna bedrevs i Gävle istället för i Örebro.

Först i januari i år kunde de första socionomeleverna i Gävle få examen från just Gävle högskola.

Love Benigh

love.benigh@svt.se

Fakta

Antal sökande till lärosäten utan examinatinsrätt.

Lärosäte, Fritidslärare, Förskoleklass 3, Klass 4-6, Totalt

Gävle högskola: 54, 39, 11, 104

Högskolan i väst: 25, 62, 14, 101

Luleå tekniska universitet: -, 14, 13, 27

Mälardalens högskola: -, 62, -, 62

Umeå universitet: 25, 52, 26, 103

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.