Foto: SVT

Manligt p-piller kan vara på gång

Uppdaterad
Publicerad

Undersökningar har visat att många män kan tänka sig att använda p-piller, men helst utan biverkningar.

Att många män önskar att de kunde skydda sig med ett p-piller, det har ett flertal undersökningar visat. Men utvecklingen har gått trögt. Forskarna har inriktat sig på hormonella metoder som visat sig ge alltför negativa biverkningar.

Forskaren Jay Bradner från Harvarduniversitetet ville pröva ett helt annat spår. En molekylförening, JQ1, som egentligen tagits fram för att blockera cancerutvecklande proteiner. Bradner ville undersöka om JQ1 också kunde blockera ett annat, spermiebildande protein.

Experimentet gjordes på möss och effekten blev omedelbar. Mössen fick färre spermier som dessutom var slöa vilket ledde till att mössen blev infertila. Däremot var de ändå pigga på att para sig och höll sig allmänt friska. Viktigast av allt, när mössen inte längre fick JQ1 så kom fertiliteten tillbaka.

-Vi hoppades att molekylföreningen skulle minska spermieantalet. Vi blev väldigt glada när laboratorierapporterna visade att effekterna på manlig fertilitet kom tillbaka, säger forskaren

Trots att många män önskar sig fungerande p-piller så har läkemedelsbolagen hittills varit tämligen ointresserade. Men kanske blir det ändring på det nu när rapporten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Cell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.