Massi Fritz: HD visar prov på föryngring

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Elisabeth Massi Fritz är positivt överraskad av HD:s dom mot mannen som utförde en ”otrohetskontroll” på sin flickvän.

Högsta domstolen dömer en man som förde upp fingrarna i sin flickväns underliv för att kontrollera om hon varit otrogen för våldtäkt. Domen välkomnas av advokat Elisabeth Massi Fritz.

– Jag har tyckt att tidigare domar i just sexualbrottsmål har varit ålderdomliga och icke-jämställda. Jag har tyckt att Högsta domstolen ska föryngra och förändra tänkandet. I dag menar jag att de visat prov på det.

Det viktigaste är att HD nu slår fast att gärningsmannens motiv med handlingen saknar betydelse och att fokus hamnar på offret, anser Massi Fritz.

– Vad är det personen utsätts för? Vad är det för handling? Det är väldigt viktigt för hur man ser på våldtäktsmål. Den här domen skyddar individens sexuella integritet, säger hon.

Även ”oskuldskontroller” påverkas

Förutom mål med otrohetskontroller – flera sådana har tagits upp av svenska domstolar – får domen också uppenbar betydelse för fall med oskuldskontroller.

– Det förekommer inom det hedersrelaterade våldet, att unga kvinnor och flickor utsätts för oskuldskontroller. Många av de gärningarna skulle också kunna klassas som våldtäkt.

Domen ”glasklar”

Elisabeth Massi Fritz anser att HD:s dom är ”glasklar”.

– Men det kommer den inte att vara för alla instanser, säger hon.

-Därför tycker jag att lagstiftaren ska vara mer tydlig och ändra lagen så att den överensstämmer med den praxis som Högsta domstolen nu kommit fram till. Det ska inte finnas några otydligheter.

TT: Tror du att dagens dom kommer att ge utslag i brottsstatistiken?

– Jag tror att åklagarna kommer att vara mer benägna att väcka åtal för våldtäkt i stället för någonting annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.