HD: ”Otrohetskontroll” – en våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett sexbrott att föra upp fingrarna i sin flickväns underliv för att kontrollera om hon varit otrogen. Det konstaterar Högsta Domstolen och anser att brottet ska bedömas som våldtäkt.

Fallet blev uppmärksammat när Svea Hovrätt tidigare i år rev upp tingsrättens våldtäktsdom mot mannen och dömde för olaga tvång, eftersom man ansåg att handlingen inte haft något sexuellt syfte.

Flera domstolar har på senare tid gjort olika bedömningar i liknande fall och HD:s dom blir nu vägledande.

”Påtaglig sexuell prägel”

”Om en man tvingar en kvinna att tåla att han för in sina fingrar i hennes underliv, så har handlingen en påtaglig sexuell prägel som är ägnad att kränka hennes sexuella integritet. Det är därför fråga om en straffbar sexuell handling. Omständigheterna i det aktuella fallet är sådana att handlingen ska bedömas som våldtäkt, inte mindre grov våldtäkt”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Målet återvisas

HD undanröjer nu hovrättens dom vad gäller brottsrubriceringen av gärningen och återvisar målet till hovrätten för bedömning av påföljd och skadestånd.

När hovrätten ansåg att gärningen var olaga tvång ansågs det utgöra ett led i den grova kvinnofridskränkning mannen dömdes för och och straffet blev då fängelse i ett år och två månader.

Att den sexuella handlingen ska ses som våldtäkt beror på att mannen använt våld och hot när han ”grävt runt” i kvinnans underliv, skriver HD i domen.

Läs mer: Elisabeth Massi Fritz välkomnar domen

Advokat: ”Våldtäktsbegreppet urholkas”

– Jag är rätt förvånad över domstolens beslut och min klient är bedrövad, säger den nu våldtäktsdömde mannens juridiska ombud Martin Karlsson.

Karlsson säger att han har viss förståelse för att HD bedömer det inträffade som en sexuell handling. Däremot har han svårt att acceptera slutsatsen att det rör sig om en våldtäkt.

– Jag tycker att man måste titta på syftet med gärningen. Man måste väga in alla aspekter i målet och inte bara väga in den andra partens uppgifter, säger han till TT.

– Jag är rädd att begreppet våldtäkt utvidgas så mycket att de brottsrubriceringar som är tänkta att användas för de fall som inte är våldtäkt nästan kommer att falla bort.

Martin Karlsson nämner exemplet sexuellt tvång.

TT: Du menar att allt kommer att klassas som våldtäkt?

– Det är känslan jag har att vi går åt det hållet.

TT: Vad är faran med det?

– Straffminimum för våldtäkt är två år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.