Miljögift tvingar Jenny bort från huset

Uppdaterad
Publicerad

Jenny fick fira jul på en båt. Hon tvingades fly från sitt hem efter ett utsläpp av det farliga bekämpningsmedlet DDT

Problemen började i höstas när ett närliggande växthus och förråd skulle rivas. Helt plötsligt upptäckte Jenny Jönsson att rosa damm hade spridit sig över tomten.

– Jag kom hem och poolen var rosafärgad, hundens och kattens tassar var rosafärgade, säger Jenny.

Fick flytta

Rivningsarbetet stoppades och då upptäcktes höga halter av bly och det förbjudna bekämpningsmedlet DDT. Det rosa dammet som spridit kom från markeringsämnet Rhodamine B. Ämnet i sig är inte farligt, men kan framkalla andningssvårigheter och röda ögon.

– Det tog en vecka innan vi fick reda på vad det var och då bodde vi fortfarande  hemma, säger Jenny Jönsson, som i dag bara besöker hemmet för att mata katterna.

I höstas spreds det förbjudet bekämpningsmedel vid ett rivningsarbete intill deras hus och sedan dess har de inte kunnat bo där.

– Det enda man tänker på är när och om vi kan flytta hem, säger Jenny Jönsson.

”Mycket allvarligt”

Mängder med provtagningar har gjorts och några av dem visar nu att halterna av bland annat DDT i marken runt rivningstomten ligger under Naturvårdsverkets riktvärden.

Ännu har man inte avslutat provtagningen inomhus hos familjen Jönsson och grannarna, därför kan de inte flytta hem.

-Jag ser mycket allvarligt på det. Det vi nu är mest intresserade av är vad vi hittar inne i husen, säger kammaråklagare Ingvar Wennersten.

Dolda faror

Tusentals nedlagda plantskolor och handelsträdgårdar runt om i Sverige kan utgöra en stor risk för människors hälsa och miljö.

I höstas spreds DDT och bly i samband med ett rivningsarbete på en gammal plantskola utanför Malmö. Händelsen rubriceras som grovt miljöbrott.

Enligt länsstyrelsernas databas finns i landet drygt 2.000 nedlagda plantskolor och handelsträdgårdar som kan utgöra stor risk för människors hälsa och miljö. I Skåne finns omkring 500, och hittills har 36 av dem blivit riskklassade.

För Jennys del innebar utsläppet att hon tvingades ta blodprover för att säkerställa att hon inte fått gifter i kroppen.

– Det jobbigaste var innan man fick reda på provsvaren, men de visade sig vara bra, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.