Miljonböter hotar för dålig luft i svenska städer

Uppdaterad
Publicerad

Sverige riskerar att få betala stora belopp i böter till EU för den dåliga luften i städerna. Flera kommuner i landet bryter fortfarande mot lagen.

Sverige dömdes för några år sedan av EU-domstolen för att inte ha klarat normerna för luftkvalitet i flera svenska städer. Trots detta har värdena på många håll fortsatt att vara över de tillåtna.

Därför kan Sverige tvingas betala mycket höga böter, rapporterar Ekot.

Det kan röra sig om en halv miljon kronor per dag då luften är för smutsig, alltså uppemot 180 miljoner kronor om året.

Hjärtinfarkt och lungsjukdomar

Den förorenade luften gör att tusentals personer dör i förtid.

– Det mest kända är att smutsig luft under lång tid ökar risken för hjärtinfarkt och lungsjukdomar, som lungcancer, säger Lars Barregård,  professor och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Att luften är dålig beror framför allt på att tunga partiklar slits bort från vägbanorna av dubbdäck och tyngre fordon men i exempelvis Göteborg är även halterna av kvävedioxider  från avgaser för höga.

– Det är ett misslyckande, det är ju något som man i Sverige har kommit överens om. Det behöver hända något för att vi ska klara luftmiljönormen, säger Erik Bäck, miljöutredare på Göteborgs stad, till Ekot.

Erik Bäck hoppas dock att trängselskatten som infördes häromdagen i Göteborg ska göra att man klarar normvärdena för föroreningar i luften.

Fakta

Fakta: Farliga partiklar

* Höga halter av grova partiklar, så kallade PM10, orsakas av slitage av vägbeläggning, bromsar, däck och vägsand.

* Dubbdäck står för huvuddelen av slitaget.

* Höga partikelhalter orsakar mellan 3 000 och 5 000 förtida dödsfall per år i Sverige.

* 15 procent av all astma hos barn är kopplad till att de bor inom 75 meter från vägar som trafikeras av mer än 20 000 bilar per dygn.

* Motsvarande siffra för kol och hjärt-kärlsjukdom hos vuxna var 13 respektive 18 procent.

Källa: Naturvårdsverket, Aphelkomstudien (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.